Zoran Krešić: Hoće li u BiH uspjeti pakt Ankare i Moskve ili partnerstvo s EU i SAD?

Vrijeme:3 min, 36 sec

 

KAO DA SE NATJEČU PROTAGONISTI DIJELA SRPSKE I BOŠNJAČKE POLITIKE NASTAVLJAJUĆI RATOVE I NA TAJ NAČIN SPRJEČAVAJU PROMJENU PARADIGME SVAĐA, PODJELA I MRŽNJE

Intrigantno je zazvučala izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sredinom prosinca kako su ga zvali utjecajni prijatelji čelnika SDA Bakira Izetbegovića da ga ne ostavi na cjedilu. Iako Dodik, koji je i čelnik SNSD-a, nije objašnjavao o kome se zapravo radi, svima je bilo jasno kako se očito turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan umiješao u posredovanje kako bi SDA ipak ostao u vlasti, a ne završio potpuno u oporbi, kako su to isplanirale članice donedavne “osmorke”, stranaka iz Sarajeva, ali i HDZ BiH s kojim su ove stranke potpisale sporazum, piše Večernji list BiH.

Nagrada Putinu

Takvo je što razumljivo jer je Erdoğan bio blizak s pokojnim bošnjačkim čelnikom Alijom Izetbegovićem, njegovu sinu Bakiru pružio je najizravniju potporu u predizbornoj kampanji. S turskim predsjednikom je u dobrim odnosima i srpski čelnik u BiH. Erdoğan mu je navodno, kako se tvrdi iz dobro obaviještenih diplomatskih krugova, ponudio financijsku injekciju kako bi razriješio nelikvidnost. Upravo na tome tragu je i izjava u Ankari s početka ovoga tjedna kako se aktivno radi na pitanju političke “zagušenosti” u BiH.

Poruku da se ne smije ignorirati volja većine (Bošnjaka) uputio je prije nekoliko dana i turski veleposlanik u BiH Sadik Babur Girgin pozivajući međunarodnu zajednicu da se ne upliće u taj proces novim intervencijama jer se vjeruje kako zapravo najvažnije sile žele vidjeti SDA u oporbi u sljedeće četiri godine zbog njihova radikalizma i korupcije.

– Takva intervencija, koja bi ignorirala volju naroda isključivanjem parlamenata, bila bi štetna i za tek odobreni kandidacijski proces Bosne i Hercegovine za Europsku uniju. Ne sumnjamo da Bosna i Hercegovina, koja je uspješno održala izbore i koja formira svoje parlamente na svim razinama u skladu s rezultatima izbora, može uspostaviti i svoje vlasti na različitim razinama bez intervencija sa strane – rekao je turski veleposlanik.

Na taj se način jača potpora vodećoj stranci kod Bošnjaka SDA, ali i upućuje poruka drugim međunarodnim administracijama.

U tome kontekstu se u posljednjih nekoliko tjedana ispreplelo nekoliko događaja koji imaju nevjerojatnu podudarnost te se međusobno nadopunjuju, a opet su povezani sa zaštitnicima pojedinih politika u BiH. Posljednji u nizu poteza je dodjela odličja ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu na svečanoj akademiji održanoj u povodu Dana Republike Srpske u Banjoj Luci. Taj su potez oštro osudili svi odreda zbog Putinove vodeće uloge u agresiji na Ukrajinu te velikome broju zločina koji se svakodnevno čine na području ove zemlje. Iako se do prije nekoliko tjedana vjerovalo kako se politika Banje Luke promijenila, te djelomično primirila svojim neutralnim stavom, na ovaj je način ponovno gurnut prst u oko Zapadu, ali i partnerima s hrvatske i bošnjačke strane, HDZ-u BiH te probošnjačkim strankama koje su bile okupljene oko “osmorke”, koja se raskolila. Upravo jer ih se sada sumnjiči unutar medijskih mašinerija i putem aktivista na društvenim mrežama kako nisu dovoljno agresivno odgovorili na provokacije iz Banje Luke. Bilo da je u pitanju odnos prema državnoj imovini, obilježavanje Dana Republike Srpske, mimohod u Istočnom Sarajevu, ponižavajuće poruke o islamiziranim Srbima ili pak dodjela odličja ruskome predsjedniku. Na tako postavljen igrokaz jasno se izvlači zaključak kako proeuropska “osmorka” ne može jasno odgovoriti Dodiku, nego je to jedino u stanju napraviti SDA.

Teheran i selefije

Istodobno, ova stranka se u posljednja dva tjedna jasno svrstala uz režim mula u Teheranu koji provodi teška kršenja ljudskih prava, što je više nego jasno pokazala ministrica vanjskih poslova Bisera Turković ugošćavajući iranskog kolegu. Uz sve to, očito uz blagoslov SDA, u Vogošći je prije izvjesnog vremena održan skup na kojemu se okupio popriličan broj sljedbenika selefijskoga pokreta, a među njima su bila i dvojica dužnosnika ove stranke, Faruk Kapidžić i Haris Zahiragić, koji su se tu očito zatekli kako bi uputili poruku da postoji i pričuvna varijanta. Radi se zapravo o jednoj te istoj igri podizanja napetosti kako bi se oni koji zagovaraju europske reforme, uljuđeno vođenje politike i izgradnju boljih odnosa među narodima dodatno marginalizirati. Takvo što najmanje štete nanosi hrvatskim partnerima u vlasti koji zagovaraju euroatlantske vrijednosti, ali je iznimno loše “oporbi” SDA koja se na taj način predstavlja kao slaba karika kojoj ne treba dati prigodu da uspostavi vlast i zaustavi spiralu svađa, mržnje i podjela.

Zoran Krešić/VL/https://www.vecernji.b/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)