Pravila za ulazak robe iz BiH u RH ostaju ista kao i prije Schengena

Vrijeme:3 min, 19 sec

 

Na pitanje koje su postavljali mnogi čitatelji odgovorili su za Večernjak iz Carinske uprave RH. Potvrdili su da se ništa ne mijenja u odnosu na carinske postupke relevantne za ulazak roba. U putničkom prometu carinske procedure su bez promjena. Tako bi se ukratko mogao sročiti odgovor koji je Večernji list BiH dobio od Carinske uprave RH s obzirom na to da je na našu adresu došlo mnogo upita o kupnji robe i prijevozu iste iz BiH u Hrvatsku. Na početku u Carinskoj upravi ističu kako je i njima cilj pomoći građanima BiH da granicu s RH, koja je od 1. srpnja 2013. godine vanjska granica EU-a, prelaze bez neugodnosti. No, od 1. siječnja 2023. tu je i Schengen.

13 carinskih ureda

– U vezi s pristupanjem Republike Hrvatske punom schengenskom prostoru, obavještavamo vas da se na vanjskoj granici RH s trećim zemljama (BiH, Srbija, Crna Gora) ništa ne mijenja u odnosu na carinske postupke relevantne za ulazak roba. Na vanjskoj granici Europske unije, gdje Carinska uprava djeluje na ukupno 13 graničnih carinskih ureda, od 1. srpnja 2013. godine carinski nadzor u robnom i putničkom prometu provodi se sukladno jedinstvenim, izravno obvezujućim carinskim propisima EU-a na koja ulazak Republike Hrvatske u schengenski prostor nema utjecaj te će Carinska uprava iste nastaviti primjenjivati kao i do sada – naglasili su za Večernji list. Podsjećaju, iako je od ulaska RH u EU prošlo više od devet godina, nije naodmet napomenuti jedinstvena carinska pravila pri nadzoru robe u putničkom prometu koja je Republika Hrvatska dužna primjenjivati i kao dio Carinske unije koju čine državna područja 27 država članica EU-a. – Svaka osoba pri ulazu i izlazu iz carinskog područja Europske unije dužna je nadležnom carinskom uredu, odnosno carinskoj službi prijaviti svu robu koju nosi sa sobom, neovisno radi li se o osobnim stvarima ili robi koja je predmet uvoza ili izvoza, a radi provođenja carinskog nadzora – naveli su za Večernjak. Iz BiH se preko granice može prevesti roba u vrijednosti do 300 eura u cestovnom i željezničkom prometu i 430 eura u zračnom i pomorskom prometu. No, kupci su često ogorčeni jer nije dopušten unos mesa i mesnih proizvoda te mlijeka i mliječnih proizvoda, a postoje zabrane i ograničenja za biljne i životinjske proizvode koje putnici mogu nositi u osobnoj prtljazi. – Europska unija ima stroge zdravstvene propise čiji je cilj sprečavanje širenja bolesti i nametnika koji mogu predstavljati rizik za zdravlje ljudi, životinja ili bilja. Ovi propisi primjenjuju se i na proizvode životinjskog i biljnog podrijetla koje putnici nose sa sobom u osobnoj prtljazi jer isti mogu sadržavati uzročnike opasnih zaraznih bolesti – navodi se, među ostalim, u preporukama Carinske uprave. Kažu i kako se neke vrste životinjskih proizvoda ipak mogu nositi u osobnoj prtljazi ako njihova količina ne prelazi zakonska ograničenja i ako su namijenjeni za osobnu upotrebu. To se odnosi na mlijeko u prahu za dojenčad, hranu za dojenčad i posebna hranu koja se koristi zbog medicinskih razloga, do 2 kilograma količine. Proizvodi ribarstva do 20 kilograma mogu preko granice, a to su svježa očišćena, sušena, osoljena ili kuhana riba te ljuskari i mekušci. Dopušten je i unos meda i jaja, i to do 2 kilograma. Kada je u pitanju unos bilja i biljnih proizvoda, nije dopušteno prevoziti zemlju za sadnju i uzgojne supstrate, sadnice vinove loze ili citrusa ni krumpir za sadnju.

Duhan, vino…

Uz podnošenje fitosanitarnog certifikata i provedbu službene kontrole fitosanitarne inspekcije, u slučaju unosa sjemena i bilja za sadnju moguće je preko granice prevesti krumpir, mrkvu, ciklu, celer, rotkvicu, kupus, cvjetaču, kelj, zelenu salatu, rajčicu, jabuke, kruške, sjeme žitarica… Bez fitosanitarnog certifikata moguće je granicu prijeći s ananasom, bananama ili čak s kokoši. Kada su u pitanju neki drugi osobni užici, prenijeti se može 40 cigareta u putničkom, a 200 u zračnom prometu, također 50 grama duhana u putničkom i 250 grama u zračnom prometu, 4 litre vina, 16 litara piva, 10 litara goriva u prenosivom spremniku… Hoće li se nešto mijenjati ubuduće, navrijeme ćemo doznati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)