NEPRAVOMOĆNO: Jozo Jasak iz Gruda osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 31 godine

Vrijeme:2 min, 28 sec

 

Sudsko vijeće Županijskog suda u Širokom Brijegu danas je Jozi Jasaku (50) iz Gruda optuženom za dva kaznena djela ubojstva, dva kaznena djela ubistvo u pokušaju te izazivanje opće opasnosti, kao i nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari izreklo, nepravomoćnu, presudu kojom je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 31 godine!

Optužnica protiv njega je potvrđena početkom studenoga, kojom se tereti za ubojstvo Velimira Bušića (60), poznatog poduzetnika i Matu Grizelja (34) te pokušaj ubistva Žarka Galića (73) i Ante Galića (25).

Prilikom proslave patrona župe

– Navedenom presudom Sud mu je za kazneno djelo ubojstvo iz čl. 166. st. 1. KZ F BiH na štetu M.G. utvrdio kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, za kazneno djelo ubistvo iz čl. 166. st. 1. KZ F BiH na štetu V.B. utvrdio kaznu zatvora u trajanju od 11 godina, za kazneno djelo ubistvo u pokušaju iz čl. 166. st. 1. KZ F BiH u vezi sa čl. 28. KZ F BiH na štetu Ž.G. utvrdio kaznu u trajanju od 6 godina, za kazneno djelo ubojstvo u pokušaju iz čl. 166. st. 1. KZ F BiH u vezi sa čl. 28. KZ F BiH na štetu A.G. utvrdio kaznu u trajanju od 5 godina, za Izazivanje opće opasnosti iz čl. 323. st. 3. u vezi sa st. 1. KZ F BiH utvrdio kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz čl. 371. st. 1. KZ F BiH utvrdio kaznu u trajanju od 1 godine, te optuženom izrekao jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 31 godine-potvrdili su iz Tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije.

Podsjetimo, prema optužnici, Jasak je 4.kolovoza, u Gorici kod Gruda, na javnom mjestu, prilikom proslave patrona župe, iz automatske puške AK-47, u namjeri da druge liši života, htijući to, iz neposredne blizine ispalio 16 hitaca u pravcu vitalnih dijelova tijela M.G., V.B., Ž.G i A.G..

Pucao na javnom mjestu

– Na taj način je M.G. i V.B. nanio teške tjelesne ozljede od kojih su preminuli na licu mjesta, dok je Ž.G. nanio teške po život opasne tjelesne ozljede, a A.G. lake tjelesne ozljede. Znajući da pucanjem iz vatrenog oružja na javnom mjestu gdje se nalazi veliki broj ljudi može izazvati opasnost za njihov život i htijući to, iz iste automatske puške je nastavio pucati u pravcu velikog broja ljudi. Oni su u panici i strahu za svoje živote padali po podu, preskakali jedni preko drugih i bježeći na sve strane, a istog su fizičkom snagom uspjeli savladati mještani te mu otrgnuli oružje i pozvali nadležnu PU-stoji u optužnici Tužiteljstva ZHŽ, prenosi Avaz.

Nakon toga su ovlaštene službene osobe PU došle na lice mjesta i istog lišili slobode, te mu oduzeli „kalašnjikov“ koji je nedopušteno držao u svojoj kući, kao i 20 komada pripadajućeg streljiva, kao i drugo vatreno oružje koje je pronađeno tijekom pretresa.

VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori