Kaos u SAD-u: Zaustavljeni svi letovi nakon pada sigurnosnog sustava, Biden naredio istragu

Vrijeme:1 min, 20 sec

 

Američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) zaustavila je danas sve domaće letove diljem SAD-a nakon što je računalni sustav NOTAMS, koji pilotima pruža sigurnosne obavijesti prije polijetanja, prestao s radom. Zrakoplovnim kompanijama naređeno je da obustave letove najmanje do 9 ujutro po istočnom američkog vremenu, dok se sustav obavještavanja nastoji ponovno pokrenuti. ‘Obavljamo završne validacijske provjere’, izvijestili su ranije iz FAA, javlja CNN.

Organizacija američkih zračnih prijevoznika, Airlines for America, kaže da prekid ‘uzrokuje značajna operativna kašnjenja’. United Airlines priopćio je da je privremeno odgodio sve domaće letove. American Airlines poručio je da ‘pomno prati situaciju, koja utječe na sve zračne prijevoznike, te surađuje s FAA-om kako bi se smetnje u našem radu i klijentima svele na najmanju moguću mjeru’.

‘U ovom trenutku nema dokaza o kibernetičkom napadu, ali predsjednik je naredio punu istragu o uzrocima’, tvitala je.

Američki ministar prometa Pete Buttigieg kontaktirao je FAA-om, kako je rekao, ‘u vezi s prekidom koji utječe na ključni sustav za pružanje sigurnosnih informacija pilotima’. Dodao je da Uprava radi na brzom i sigurnom rješavanju ovog problema kako bi zračni promet mogao nastaviti s normalnim radom.

FlightAware, digitalna tvrtka za evidentiranje kašnjenja i otkazivanja letova, pokazuje da je gotovo 2512 letova za, iz i unutar Sjedinjenih Država odgođeno od 7:45 sati ujutro po istočnom vremenu, ali samo je 126 letova dosad otkazano. Međunarodni letovi za SAD nastavili su polijetati iz Europe unatoč situaciji.

 

https://www.tportal.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)