Porasle cijene nafte uslijed naglog jačanja potražnje zbog kineskih mjera

Vrijeme:1 min, 6 sec

 

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak zbog nastale euforije oko potražnje s obzirom da je odluka Kine o ukidanju ograničenja vezanih uz koronavirus COVID-19 potaknula nade u oporavak gospodarske aktivnosti u drugom najvećem svjetskom potrošaču nafte, piše turska agencija Anadolu.

Međunarodnom referentnom sirovom naftom Brent trgovalo se jutros za 79,65 USD po barelu, što je povećanje od 1,37% u odnosu na cijenu zatvaranja na prethodnoj sesiji trgovanja od 78,57 USD po barelu.

Američkom naftom West Texas Intermediate (WTI) istodobno se trgovalo za 74,84 dolara po barelu, što je rast od 1,45% u odnosu na prethodnu sesiju kada je cijena iznosila 73,77 dolara po barelu.

Uzlazna kretanja cijena bila su potaknuta sve većim očekivanjima u potražnji jer je Kina ukinula većinu ograničenja povezanih s pandemijom usprkos porastu slučajeva zaraze diljem zemlje.

Stručnjaci izražavaju zabrinutost da bi ovaj potez mogao ugušiti gospodarsku aktivnost u zemlji, međutim, Kina je nastojala podržati svoj sektor nekretnina, što se reflektira na tržište nafte kao veća potražnja.

Cijene nafte indeksirane prema dolaru također su bile pod pozitivnim utjecajem jer su nade u manja povećanja kamatnih stopa od strane američke središnje banke opteretile dolar.

Američki dolar pao je u odnosnu na japanski jen britansku funtu, kanadski dolar, švedsku krunu i švicarski franak, za 0,28%.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)