REAKCIJE/SDA bijesna, traži reakciju međunarodne zajednice zbog obilježavanja Dana Republike Srpske

Vrijeme:2 min, 2 sec

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je presudio da siječanj ne može biti „Dan RS“. S jakim razlozima za takvu odluku. Tog dana 1992. godine izvršen je udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid, priopćila je danas Stranka demokratske akcije.

Uz to, dodaju, siječnja i razlozi zbog kojih su vlasti entiteta RS odlučile da ga obilježavaju kao „Dan RS“ je diskriminatoran u svojoj suštini i u načinu na koji se obilježava. Entitet RS nije, niti može biti entitet samo jednog naroda.

– Unatoč presudi koja je konačna i obavezujuća vlasti entiteta RS nastavljaju s obilježavanjem ovog dana, direktno kršeći odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te uz to organizirajući i parade sa dugim cijevima i oklopnim vozilima, čime namjerno izazivaju dodatne tenzije. Radi se o neupitnom i flagrantnom antidejtonskom djelovanju – stoji u priopćenju.

SDA traži od PIC-a, OHR-a i EUFOR-a da, kako ističu, konačno počnu u punom kapacitetu koristiti mandat i izvršavati obaveze ustanovljene Dejtonskim mirovnim sporazumom. Oni su u skladu s tim mandatom dužni da bez ikakvog kalkuliranja i odlaganja sankcioniraju sve one koji organiziranjem proslave neustavnog „Dana RS“ i militarističkih parada žele isprovocirati incidente i narušiti stabilnost u Bosni i Hercegovini.

– Također, od Tužiteljstva Bosne i Hercegovine tražimo da prestane kalkulirati i da konačno pokrene kaznene postupke protiv osoba odgovornih za kršenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Radi se o kaznenom djelu koje je sankcionirano člankom 239. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine u kojem je navedeno: „Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koje odbije izvršiti konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Europskog suda za ljudska prava, ili sprječava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina“ – navodi se.

Građane Bosne i Hercegovine SDA poziva da, kako kažu, ne nasjedaju na provokacije, jer cilj onih koji na ovakav način krše ustavne i zakonske odredbe i organiziraju parade jeste da izazivaju incidente i ugroze mir i stabilnost.

– Ono što cjelokupna javnost može i treba raditi jeste tražiti odlučnu akciju onih koje na to obavezuje Dejtonski mirovni sporazum i Kazneni zakon Bosne i Hercegovine, kako bi nakon višegodišnjeg kukavičkog kalkuliranja konačno počeli raditi svoj posao – priopćila je SDA.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)