Iz stranih medija/ Die Zeit: Krajnje je vrijeme i za oštriji kurs prema Srbiji!

Vrijeme:3 min, 37 sec

 

Predsjednik Srbije vodi politiku koja šteti Europskoj uniji, toj regiji i samim Srbima, ocijenio je u svom komentaru ugledni njemački tjednik Die Zeit, koji smatra da se ni EU ni države članice ne trebaju i dalje dodvoravati Vučićevoj Srbiji, nego joj naprotiv zalediti i status zemlje-kandidatice i sredstva iz predpristupnih i drugih fondova EU-a sve dok ne uvede sankcije Rusiji i ne počne ozbiljne pregovore o normalizaciji odnosa s Kosovom. Prenosimo prikaz komentara Die Zeit-a s medija Deutsche Welle (DW), na hrvatskomu.

Pred Novu godinu prijetio je „vojni sukob“ Srbije i Kosova, pa se stanje primirilo, piše portal njemačkog tjednika Die Zeit: „Samo je pitanje časa kad će se napetosti ponovo pojačati.“

„Kad se priča o uzrocima, često se zalazi u sitnice balkanske politike, u registarske oznake, osobne dokumente i ostale banalnosti. To je skretanje pozornosti, dim koji treba prikriti ono što je bitno. A bitna je dramatična omaška EU-a u ovoj regiji“, piše u komentaru Die Zeit-a koji potpisuje novinar Ulrih Ladurner.

„Godinama, naime, EU slijedi politiku koja se može sažeti ovako: Srbija je najveća država Zapadnog Balkana. Bez Srbije nema stabilnosti regije. Ako ona pristupi Uniji, silom svoje teže povući će i ostale države Zapadnog Balkana. Zato se teži dobrim odnosima s tom zemljom, bez obzira tko vlada u Beogradu“, navodi se u tekstu.

EU je godinama gledao kroz prste Aleksandru Vučiću

Posljedica je, smatra autor, to da je EU godinama gledala kroz prste Aleksandru Vučiću. Bruxelles je „uglavnom šutke“ promatrao kako Vučić „sustavno potkopava krhku srbsku demokratiju, slabi civilno društvo, podjarmljuje štampu, marginalizira opoziciju i tako faktički postaje …[nedostaje riječ, vjerojatno: „autokrat“]“.

Ladurner u komentaru dodaje da se Vučić na početku pandemije „poput lakaja“ bacao pred noge kineskog predsjednika Xija, te „poput berserkera“[i] udarao na EU. Navodi se i da Vučić do danas odbija uvesti sankcije Rusiji.

„Tu je i najvažnije: Upravo Vučić uvijek iznova podgrijeva sukob s Kosovom kako bi iz toga izvukao politički kapital. To je providna, opasna igra. Time on ne riskira samo nasilne sukobe, već blokira integraciju Zapadnog Balkana u EU“, navodi dalje tjednik.

„S obzirom na dugu listu grijeha, valja još jednom podsjetiti: Srbija je kandidatica za EU. A predsjednik te zemlje svjesno vodi politiku koja šteti EU-u, regiji, ali i samim Srbima. Tome se mora stati na kraj“, komentira Ladurner.

Vučić „reagira samo na pritisak“

Po njegovu mišljenju, Vučić „reagira samo na pritisak“. Podsjeća se da je Srbija jesenas promijenila svoju viznu politiku, pa je iz Bruxellesa i Berlina zaprijećeno sankcijama. Tada je, naime, u EU-u porastao broj tražitelja azila iz Indije, Tunisa i Burundija, koji su bezvizno putovali u Beograd, a odatle ilegalno prema EU-u.

„Kažnjavati Srbiju – naravno da to zvuči oštro i zloćudno imperijalistički“, nastavlja Die Zeit. „Ali EU je posebno prošle godine i to ne svojom voljom naučila da će biti shvaćena ozbiljno samo ako je oštra i spremna da drugima nanese bol.“

„Čvrst i nepopustljiv kurs prema Rusiji, prema Kini, ali i prema članici EU-a Mađarskoj – to je dio prijeko potrebnoga geopolitičkog dozrijevanja Unije. Krajnje je vrijeme i za oštriji kurs prema Srbiji“, dodaje Ladurner i nastavlja:

Vučić mora platiti cijenu svoje politike

„Nije riječ o kažnjavanju Srbije, već o tomu da Aleksandar Vučić mora platiti cijenu svoje politike. Ako se ne priključi sankcijama protiv Rusije, ako ne prekine podgrijevati sukob s Kosovom, ako ne sjedne za stol da počne ozbiljne pregovore s Kosovom – onda bi kandidatički status Srbije trebalo zalediti i dokrajčiti financijsku pomoć EU-a“, smatra autor.

„Iznese li se takva prijetnja vjerodostojno, Vučić će učas postati pitom. I tek tada zemlja ima šansu stići tamo gdje pripada: u Europsku uniju“, zaključuje se u komentaru na portalu tjednika Die Zeit.

[i] Berserkeri (berserci) su bili nordijski ratnici, koji su se zaklinjali na vjernost bogu Odinu te su prije svake bitke padali u vrstu transa ili borbene ekstaze koji bi ih doveo do nekontroliranog bijesa i otpornosti na bolove.

Napomena: Na naslovnoj slici, grafičkom prikazu Kosova preuzetom s DW-a plavom bojom označen je veći dio onih područja (općina) sjevernog Kosova nastavanih izrazito većinski Srbima. Šatiranom sivom bojom naznačen je veći dio onih područja u Srbiji uz istočnu granicu Kosova (Preševska dolina) nastavanih većinski Albancima.

Povezani sadržaj:

Zdravko Gavran: Jačanje Vojske Srbije ima za svrhu pripajanje dijelova „srpskog svijeta“

 

Deutsche Welle/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)