Iz stranih medija/Danas: Vučić je trebao biti lustriran zbog huškanja na zločine prema drugim narodima!

Vrijeme:3 min, 45 sec

 

Komentatorica beogradskoga prozapadnog glasila „Danas“ Snežana Čongradin razmotrila je odnos Srbije prema Kosovu, pitanje priznanja Republike Kosovo te ulogu i odgovornost predsjednika Srbije Vučića za ono što se događalo u ratovima i mirovima unatrag 30-ak godina i za ono što se danas (ne) događa. Prenosimo komentar u prijevodu na hrvatski jezik.

 

Da politička elita kontrolira i stvara svaki problem kod nas građana, običnih ljudi, govori i činjenica o njihovoj „milosti“ tijekom blagdanskih dana.

Nema ratnohuškačke retorike, nema nadaleko primjetnih vrijeđanja političkih neistomišljenika, izraza mržnje prema narodima druge nacionalne i vjerske pripadnosti, podizanja vojske, policije, stvaranja atmosfere neizvjesnosti o tome hoće li sutra biti kruha i struje…

Nema toksičnih vijesti da se njima izloži siromašne građanke i građane, koji su za Novu godinu i Božić istrošili i ono malo novca koje imaju na raspolaganju.

Nema specifičnosti koje su resile 360 dana u godini, a to su rat, glad, smrt i njima slične prijetnje. To je „dar“ vlasti Srbije za novogodišnje praznike svojim građanima. Njihova medijska strategija o gore spomenutoj „milosti“.

Ostavljaju nas na miru tih nekoliko dana. Ali, kao i svemu „lijepomu“, i tomu je došao kraj

Kako bismo zaboravili iznova na to da nemamo novca i da većina nas živi u teškom siromaštvu i izvan povlastica njima dostupnih, pogotovu nakon malo odmora koji, dokazano je, negativno utječe na poslušnost i slijepo vjerovanje onima koji njima manipuliraju, kreće nov izljev mržnje prema onom „drugom“ i umjetnih, poradi ostvarenja osobnih ciljeva, izazvanih sukoba.

Kreće iznova tih 360 dana u godini ponora u još dublje siromaštvo, zamagljene odgovornosti i njezina prebacivanja na prilike na koje vlast u Srbiji navodno nema utjecaja.

Primjera radi, prvi takav slučaj dogodit će se odmah nakon pravoslavnog Božića. Predstavnici EU-a, SAD-a, Francuske i Njemačke trebali bi nakon božićnih blagdana posjetiti Beograd, kako bi ohitrili rješavanje kosovskog pitanja, izvestile su režimske novine – Novosti.

Beograd bi prvo trebali posjetiti posebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lakčak i posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, zajedno s izaslanicima francuskog i njemačkog predsjednika, Emmanuelom Bonneom i Jensom Jens Plötnerom, dok su nakon toga mogući posjeti i drugih dužnosnika.

Novosti navode, onako kako im je vlast Aleksandra Vučića naložila napisati, kako je cilj tih posjeta da  srpski državni vrh postane uvjeren kako treba pokrenuti političke pregovore sa Prištinom, koji bi bili zasnovani na francusko-njemačkom prijedlogu, odnosno na prijedlogu Europske unije za pitanje Kosova.

Bit će tu drame… Kukanja i motike. Ali, samo za nas, siromašne ljude. Čijim životima Aleksandar Vučić upravlja. Ostalo su prilagođavanja onomu što mora uraditi, a što je toliki niz godina izbjegavao. Zato što je kukavica i zato što je korumpiran te se plaši isključivo za vlastitu kob. Da ne bude otkriven u svakoj neistini koju je izgovorio i svim zlodjelima koja je počinio.

Loše je podjednako da Aleksandar Vučić prizna kao i da ne prizna Kosovo. Političar koji je inspirirao politički na smrt i zločine nad kosovskim Albancima tijekom devedesetih godina, nemilice gurao na ratišta vlastite građane da budu samoubojice ili ratni zločinci pod zapovjedništvom krvnika i podanika Slobodana Miloševića, Vojislava Šešelja, Ratka Mladića, Radovana Karadžića… dok je vlastitu stražnjicu čuvao upravo takvim postupcima – ne može i ne treba priznati nezavisnost Kosova.

Krvave su mu ruke

Također, takav čovjek ne može kočiti proces priznavanja, i to iz istog razloga. On ga je svojim tridesetogodišnjim „političkim“ djelovanjem izdvojio iz Srbije, i to tako što je pobijeno 10.000 kosovskih Albanaca, naših sestara i braće.

Takav „političar“, pogotovu zato što u prethodnih deset godina ništa nije učinio da se na bilo kakav način, pa i najmanjom gestom, iskreno pokaje, kao čovjek, a to bi značilo, zbog veličine grijeha, odbijanjem sudjelovanja u javnom životu (kad već nije bilo lustracije), sa stajališta elementarnog morala, ne smije donositi nikakve političke odluke.

I to ne bi trebala biti „naša“ odluka, već njegova, osobna, kada danas ne bi bio umiješan u toliko duboku korupciju. Za razliku od devedesetih, sada korupciju „pokrivenu“ samo prijetnjama ratom, a ne i istinskim prijetnjama.

Izvor: danas.sr, 6. siječnja 2023.

Povezani sadržaj:

Svjedok: Vučić je, kao da ga sada gledam, došao do nas i govorio koga će ubiti, a koga zaklati. Meni je rekao da sam kao Srbin izdao srpski narod i da će me zadnjeg zaklati

MILANOVIĆ: “VUČIĆEV NASTUP U GLINI JE KRIVIČNO DJELO, TREBALI SMO SE DOGOVORITI I PODIĆI OPTUŽNICU”

Šiljo: Vučić snuje „krnju Jugoslaviju“!

 

Danas/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)