Institut za rat o Putinovoj ponudi: Stanka bi pogodovala ruskim trupama i počela lišavati Ukrajinu inicijative

Vrijeme:1 min, 14 sec

 

Putin možda nastoji osigurati 36-satnu stanku za ruske trupe kako bi im omogućio odmor, oporavak i preorijentaciju za ponovno pokretanje ofenzivnih operacija u kritičnim sektorima fronte, navodi ISW

Institut za proučavanje rata (ISW) osvrnuo se na najavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da će ruske snage uspostaviti 36-satno primirje između 6. i 7. siječnja.

– Najava je vjerojatno informativna operacija s namjerom da nanese štetu ugledu Ukrajine. Putin je naložio ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu da započne prekid vatre od 6. siječnja u 12.00 sati do kraja 7. siječnja duž “cijele linije kontakta između strana u Ukrajini” i pozvao Ukrajinu da prihvati prekid vatre.

– Putin možda nastoji osigurati 36-satnu stanku za ruske trupe kako bi im omogućio odmor, oporavak i preorijentaciju za ponovno pokretanje ofenzivnih operacija u kritičnim sektorima fronte. Takva stanka bi nesrazmjerno pogodovala ruskim trupama i počela lišavati Ukrajinu inicijative. Putin ne može razumno očekivati ​​da će Ukrajina ispuniti uvjete ovog iznenada proglašenog prekida vatre i možda je pozvao na primirje kako bi opisao Ukrajinu kao nepopustljivu i nespremnu da poduzme potrebne korake prema pregovorima.

– Za organizaciju i provedbu prekida vatre također je potrebno vrijeme. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov posebno je rekao 14. prosinca da Rusija nema planove za prekid vatre za ruski pravoslavni Božić, tako da je Putinova objava od 5. siječnja bila iznenađujuća. Da je Putin ozbiljno razmišljao o vjerski motiviranom prekidu vatre, imao je dovoljno vremena za pripremu.

Vecernji.ba/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)