Putin čestitao Novu godinu Vučiću, Orbanu, Lukašenku, Xiju…

Vrijeme:3 min, 11 sec

 

Božićne i novogodišnje čestitke predsjednika Ruske Federacije šefovima stranih država i vlada objavljene su danas na mrežnoj stranici Kremlja; predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban jedini su europski čelnici koji su dobili takve brzojave od Putina, izvijestila je ruska agencija TASS.

 

Čestitajući predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću Novu godinu i Božćić – koji se u Rusiji i Srbiji slavi i dalje po općenito odbačenom Julijanskom kalendaru, 7. odnosno 14. siječnja – Putin je istaknuo da su se rusijsko-srbijanski odnosi u protekloj godini „nastavili progresivno razvijati na načelima strateškog partnerstva“. Ostvarivana je „praktička suradnja“ u trgovinskoj i ekonomskoj sferi, a ojačana je u kulturnoj i humanitarnoj sferi; produbljeno je „povjerenje, politički dijalog i koordinacija napora u međunarodnim i regionalnim poslovima, što je posebno traženo u trenutnoj teškoj geopolitičkoj situaciji“.

Prikaz sadržaja te i drugih Putinovih čestitaka objavila je danas beogradska Politika, pozivajući se na rusku agenciju Sputnik. Sputnik (izgovara se kao: Sputnjik) nastao je g. 2015. spajanjem Glasa Rusije i RIA Novosti. To je novinska agencija, web platforma i radio-servis što ga je uspostavila ruska vladina novinska agencija Rossija Segodnja. Sa sjedištem u Moskvi, Sputnik ima regionalna uredništva u Washingtonu, Kairu, Pekingu, Parizu, Berlinu, Londonu i Edinbourghu. Najviše se bavi globalnom politikom i gospodarskim odnosima, a usmjeren je na ne-rusku publiku. Upravlja mrežnim stranicama koje sadrže vijesti, izvještaje i komentare na više od 30 jezika, među kojima su engleski, španjolski, poljski i srbski. Zapadni krugovi smatraju da Sputnik namjerno i planski širi dezinformacije te da je puko sredstvo ruske državne propagande. Pregled naslova na temelju Sputnikovih vijesti potvrđuje da je riječ o politički vrlo „angažiranom“ mediju, a mnogi njegovi naslovi agresivni su i neukusni.

„Računam na to da ćemo zajedničkim naporima uspjeti osigurati daljnji rast konstruktivne i višestrane bilateralne suradnje za dobrobit bratskih naroda Rusije i Srbije”, istaknuo je Putin u svojoj čestitki Vučiću.

Komu je još Putin čestitao

Predsjednik Rusije poslao je božićnu i novogodišnju čestitku i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, ističući da su, usprkos teškoj međunarodnoj situaciji, odnosi između Rusije i Mađarske zadržali pozitivnu dinamiku.

Mađarska je jedina članica EU-a koja u mnogim situacijama nastoji zaštititi Rusiju od zaoštravanja odnosa i ublažiti oštricu sankcija prema njoj.

Putin je čestitao nastupajuću 2023. godinu i predstojeće praznike i nekim drugim čelnicima država i vlada. U porukama predsjednici Indije Draupadi Murmu i premijeru Narendri Modiju, istaknuo je ovogodišnju 75. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa, dodavši da nastavljaju razvijati posebno povlašteno strateško partnerstvo i ostvarivati zajedničke projekte u trgovinskoj, ekonomskoj, energetskoj, vojno-tehničkoj i drugim područjima.

Indija se od početka ruske agresije na Ukrajinu drži suzdržano i ambivalentno; i dalje surađuje s Rusijom na gospodarskom i vojnom planu, iz vlastitih interesa, a istodobno produbljuje u brojnim područjima suradnju i razumijevanje sa SAD-om i zapadnim partnerima. I jedno i drugo vidi kao sastavni dio svoje strategije obrane od sve agresivnije Kine s hegemonističkim ambicijama, koja joj je neposredni susjed.

U čestitci predsjedniku Sirije Basharu al Assadu ruski je predsjednik, čija se zemlja vojno i presudno angažirala na strani Assadova režima u obrani od najezde „Islamske države“, potvrdio je svoju potporu suverenitetu, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Sirije, a i spremnost nastaviti doprinositi stabilizaciji situacije i obnovi te zemlje.

Putin je praznike čestitao i predsjedniku Armenije Armu Hačaturjanu i premijeru Nikoli Pašinjanu, predsjedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu, predsjedniku Kazahstana Kasimu Žomartu Tokajevu i bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku.

U čestitki kineskom predsjedniku Xiju Jinpingu, Putin je izrazio uvjerenost da će zajedničkim naporima uspeti podignuti suradnju na još višu razinu. Čestitku je poslao i turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoğanu (Redžepu Tajipu Erdo’anu).

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruski Putin ne će čestitati Novu godinu čelnicima „neprijateljskih zemalja“.

 

Povezani sadržaj:

The Guardian: Kult Putina u Srbiji odraz je naroda koji još nije raščistio sa svojom prošlošću

 

Hrvatsko nebo

Odgovori