PRVOOPTUŽENI U AFERI RESPIRATORI: Novalić oštro napao američkog veleposlanika zbog njegove, kako tvrdi “nedvosmislene umiješanosti u izborni i post-izborni proces u BiH”

Vrijeme:3 min, 32 sec

 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić oštro je reagirao na izjave koje je veleposlanik SAD u BiH Michael Murphy dao u intervjuu jednom sarajevskom mediju kazavši da Vlada FBiH već 8 godina ne postoji.

Iako nije spominjao njega osobno Novalić, koji se inače nalazi na američkoj crnoj listi kao prvooptuženi u aferi “Respiratori” se osjetio prozvanim pa je na Murphyeve izjave reagirao na Facebooku navodeći da je “nepostojeća Vlada danas Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine dostavila do sada najveći Proračun Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu od 6,7 milijardi KM”.

“Uz sve uvažavanje i zahvalnost na neprocjenjivo važnoj ulozi i podršci Sjedinjenih Američkih država, koje su bile i ostale među najvećim prijateljima Bosne i Hercegovine, a koje podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet naše države, ne mogu da ne izrazim iznenađenje zbog pojedinih izjava veleposlanika SAD iznesene jučer u jednom intervjuu”, naveo je Novalić.

Osvrnuo se i na ono, što mu je konkretno zasmetalo u Murphyjevim izjavama.

“Kao prvo, izjave tipa ‘mi smo u procesu formiranja vlasti nakon izbora…’, te „da bismo imali državnu vlast formiranu već početkom naredne godine..’ nedvosmisleno upućuju na Vašu umiješanost u izborni i post-izborni proces u našoj zemlji na način koji nije primjeren stranom diplomati”, dodao je Novalić.

Potom je od američkog veleposlanika zatražio dodatna pojašnjenja, kako naglašava “da bi se izbjegla bilo kakva pogrešna tumačenja”.

“Cijenim da biste trebali pojasniti našoj javnosti jesu li izjave koje ste dali službeni stav Ministarstva vanjskih poslova SAD, u što sumnjam, s obzirom da mnogi izvori u SAD navode da je vaša zemlja “žrtva” ozbiljne umiješanosti treće strane, Rusije, tj. Putina u izbore u vašoj zemlji. Na isto upućuje Vaša izjava da ‘govorimo o potencijalnoj federalnoj vladi, a nismo je imali osam godina..’. Uvjeren sam da je naša javnost iznenađena nepoznavanjem osnovnih činjenica o zemlji vaše službe, jer je svima poznato da federalna vlada postoji i radi punih osam godina u skladu s važećim zakonskim propisima naše zemlje”, napisao je Novalić, optuživši HDZ BiH za neformiranje nove Federalne vlade.

-Nova Vlada Federacije BiH nakon izbora 2018. nije formirana samo zbog blokada HDZ, što oni nisu nikad ni krili, javno uvjetujući formiranje vlade promjenama Izbornog zakona BiH, naveo je Novalić dodajući da to ne znači da vlade nije bilo.

“Naprotiv, ta ‘nepostojeća’ vlada je, između ostalog, potakla industrijski rast, povećala zaposlenost, više puta povećala mirovine, provela složene reforme, stabilizirala i višestruko povećala proračun, kojeg ove godine “nepostojeća” vlada predlaže u rekordnom iznosu od 6,7 milijardi KM. Podsjetit ću da je ova Vlada izabrana 2015. na osnovu rezultata izbora, i da se sastav Vlade Federacije da je izabrana 2018. ne bi značajnije promijenio, opet na osnovu rezultata izbora, ali ostaje činjenica da je HDZ to blokirao. Je li to ‘nažalost’ ili nije, pokazali su i ovi izbori, odnosno sastav Doma naroda i većina koju je SDA opet dobila”, neveo je Novalić.

Podsjetio je na, kako kaže, “rasulo koje nam je ostavila prethodna Vlada, a u kojoj su bile upravo preteče današnjih jedanaestorki, osmorki, trojki i ogromne dugove koje smo zatekli u proračunu”.

“Ova Vlada, od kako sam ja premijer, ne da je ‘zakrpila rupe’ sve rupe koje je prethodna Vlada stvorila, nego nikad nije bila u minusu iako smo se suočavali s velikim problemima koje su donijeli, prvo pandemija koronovirusa, a onda i ruska agresija na Ukrajinu, što je poremetilo tržište u cijelom svijetu dovodeći do ekonomske i energetske krize s kojom se suočavaju i građani Europe. Ali i pored svih problema i pomoći koju smo pružali gospodarstvu, županijama, i našim institucijama, kako bi se mogli bolje nositi s krizom, nisam nikad dozvolio da kasne mirovine kao ni bilo koja druga socijalna davanja”, ustvrdio je premijer FBiH.

Istovremeno, dodao je, uspjeli smo i investirali u brojne projekte zbog čega su čak i mediji, koji mu “nikad nisu bili naklonjeni”, ovo ljeto pisali kako Federacija postaje veliko gradilište.

“Nikad nigdje niste mogli pročitati da ova Vlada nema sredstava za ispunjavanje svojih obveza, ili da pomogne svojim građanima, ili da se ova vlada zadužuje, ili da prodajemo naše obveznice da bismo isplatili plaće nekome… Za sve što govorim postoje egzaktni pokazatelji. Nikad se nisam bavio politikantstvom, niti spinovanjima, ja sam inženjer koji se vodi matematikom i rezultatima”, zaključuio je Novalić.

HMS/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori