Procurio dio imena, danas će se znati novi saziv Vijeća ministara

Vrijeme:3 min, 45 sec

 

S obzirom na veliki broj praznika i blagdana u siječnju te potrebno vrijeme za provjere, novi saziv Vijeća ministara bit će poznat sredinom ili u drugome dijelu siječnja. Nakon konačne potvrde Borjane Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine započela je i procedura izbora ostatka tima u novome četverogodišnjem sazivu, piše Večernji list BiH. Kako se doznaje, najvjerojatnije će do kraja dana ili pak najkasnije sredinom sljedećeg tjedna, prvog u novoj godini, biti službeno dostavljeni prijedlozi imena kandidata za novih devet ministara te njihovih deset zamjenika.

Tko su nova imena

Razlika između broja ministara i zamjenika postoji jer se u resoru obrane nalaze dvojica zamjenika iz različitih konstitutivnih naroda. Stranke još uvijek nisu službeno izišle s imenima, no u javnosti postoji dosta navoda oko toga tko će, uz Krišto, činiti tim koji planira podržati nova vladajuća većina koju čine vodeća hrvatska stranka HDZ BiH, probošnjačka “osmorka” te SNSD i njihovi partneri iz RS-a. U resoru financija i riznice već je tijekom prvih razgovora stranačkih izaslanstava navedeno kako će se tamo naći aktualni predsjedatelj Vijeća ministara BiH iz redova SNSD-a Zoran Tegeltija. Resor vanjskih poslova bi, prema stranačkim željama iz “osmorke”, trebao popuniti čelnik stranke Narod i pravda Elmedin Dino Konaković. U resoru sigurnosti ponovno bi trebao biti dužnosnik SNSD-a, a prema posljednjim nagađanjima, nije isključeno da to bude Milan Tegeltija, donedavni predsjednik Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća te savjetnik predsjednika Milorada Dodika. Na čelu Ministarstva obrane trebao bi, prema dogovoru iz “osmorke”, biti dužnosnik SDP-a BiH Zukan Helez, čiji je prijedlog odobrilo vodstvo stranke. On je poznat po skandaloznoj reviziji branitelja za vrijeme koje su stotine hrvatskih branitelja izgubile prava, ali i nizu incidenata, uključujući i tučnjave, za što je bio i osuđivan. Resor prometa i veza također ide koaliciji probošnjačkih stranaka “osmorke”, a, kako stvari stoje, trebao bi to biti čelni čovjek Naše stranke Edin Forto koji je iznimno uspješno kormilario Sarajevskom županijom u posljednjem mandatu s dužnosnicima SDP-a BiH te Narodom i pravdom. Srpskoj “reprezentaciji” pripada i resor vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a tamo bi se, prema upućenima, trebao naći aktualni ministar Staša Košarac. Valja reći da će resor za izbjeglice i ljudska prava popuniti kadar iz koalicije koja iz RS-a podupire novi saziv Vijeća ministara.

Spominjao se DNS-ov Nenad Nešić. Iako se špekuliralo s određenim imenima bliskim predsjedniku HDZ-a BiH i čelnom čovjeku HNS-a BiH Draganu Čoviću, nije potvrđeno tko će preuzeti resor pravosuđa, odnosno civilnih poslova, što je ova stranka imala i u prethodnom sazivu. Ovoj stranci pripadaju i četiri zamjenička mjesta u vanjskim poslovima, zatim vanjskoj trgovini i ekonomskim odnosima, obrani te Ministarstvu sigurnosti. Doznaje se kako bi dio zamjenika Hrvata mogao ostati na pozicijama koje ova stranka sada ima u portfelju. Nakon što imena s potrebnom dokumentacijom budu dostavljena predsjedateljici Vijeća ministara BiH Borjani Krišto, slijedi identična provjera za ove dužnosnike.

Što kandidat treba dostaviti

U skladu s Ustavom BiH, predsjedateljica Vijeća ministara najkasnije u roku od 35 dana od dana kada Zastupnički dom potvrdi njezino imenovanje imenuje ministre i zamjenike ministara te traži od Zastupničkog doma potvrdu imenovanja. Prije toga najprije se obavljaju provjere u Središnjem izbornom povjerenstvu koje potvrđuje ispunjava li kandidat sve potrebne uvjete za izbor, a to je da se na njega ne odnosi nijedna nespojivost dužnosti propisana tim zakonom, kao i da ne postoje druge zapreke oko sukoba interesa, poput vlasništva u kompanijama koje posluju s državom… Kandidat treba dostaviti i podatke o stručnoj spremi, ranijim dužnostima i poslovima koje je obavljao, zatim je li protiv njega izrečena kazna za kazneno djelo ili je pak protiv njega potvrđena optužnica. Među dokumentacijom su i podaci o tome što je osoba radila u vremenu rata od siječnja 1992. do prosinca 1995., uključujući i informacije koje se odnose na zaposlenje, obavljanje političkih dužnosti, kao i angažman u oružanim snagama ili policiji u tom razdoblju. Kandidat dostavlja i podatke oko imovnog stanja, uključujući i podatke o financijskim sredstvima i interesima. Uz Središnje izborno povjerenstvo (SIP), provjeru obavlja i Obavještajno-sigurnosna agencija te druga tijela. Nakon što sve provjere završe, stječu se uvjeti za sljedeći korak, a to je odlučivanje Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara BiH u Zastupničkom domu. U roku od tri dana ovaj državni dom glasuje o novom Vijeću ministara. S obzirom na veliki broj praznika i blagdana u siječnju te potrebno vrijeme za provjere, novi saziv Vijeća ministara bit će poznat sredinom ili u drugome dijelu siječnja, što će, bez obzira na vrijeme, biti rekordan izbor državne Vlade.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)