NAKON USPOSTAVE NOVE VLASTI NA RAZINI BIH: U paketu idu i direktori agencija, dogovorena i smjena Osmice

Vrijeme:1 min, 51 sec

 

U pregovorima u vezi s podjelom resora, kada je u pitanju nova koalicija koju čine “osmorka”, HDZ BiH i SNSD, stoji i dogovor koji se tiče imenovanja direktora policijskih i ostalih agencija, kao i obavještajne službe.

Jedna od opcija je, kako saznaje Avaz, da stranke u paketu predlože, osim imena ministara, i imena osoba koje bi mogle naslijediti čelnika OSA-e, ali i Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Upražnjeno je više od 16 pozicija.

Na tome insistiraju i HDZ i SNSD, koji žele da se vlast formira što prije i da se dogovore resori.

Prema tome, prvi na tapetu je Osman Mehmedagić Osmica, Bakirov direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) koji nikada nije dobio drugi mandat, a na čelu je ove itekako važne agencije.

Za direktora je imenovan 19. studenog 2015. godine, na četverogodišnji mandat. Ali, uprkos optužnicama, uhićenju za pranje novca, zlouporabama, aferi u vezi s diplomom, nikad nije smijenjen.

Uredno je nastavio obnašati funkciju i raditi u interesu bračnog para Izetbegović, koji ga je čuvao sve ove godine za svoje osobne potrebe. No, nakon pada dinastije na redu je i odlazak Osmice. Već je poznat njegov nasljednik. Predložit će ga “osmorka”, dok će ime zamjenika dati SNSD, a glavnog inspektora HDZ BiH, navodi Avaz.

Izravna veza

Pitanje je samo hoće li Osmica, koji je prije dvije godine, po sili zakona, morao u mirovinu, ipak na kraju završiti na optuženičkoj klupi, s obzirom na Sky istragu i njegovu izravnu vezu s Denisom Stojnićem i Elvisom Keljmendijem. Već je ranije “upecan” njegov šef iz Banje Luke Robert Radonjić.

Prema informacijama „Avaza“, bit će poništen i natječaj za direktore policijskih agencija koji je raspisala stara vlast, predvođena SDA. Riječ je o šest pozicija, od kojih je i pozicija direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, na kojoj je Mirsad Vilić.

Sebija odlazi samoinicijativno

Dok se Bakirove kadrovske udarne grupe raspadaju nakon što je izgubio mjesto u Predsjedništvu BiH, jučer se pojavila i špekulacija da njegova supruga Sebija ozbiljno razmišlja o tome da podnese ostavku na mjesto generalne direktorice KCUS-a.

Iako informacija nije provjerena, prema tvrdnjama pojedinaca iz KCUS-a, Izetbegović ne želi pružiti zadovoljstvo “osmorci” da bude smijenjena i ponižena, nego će se samoinicijativno povući.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)