Bivša kancelarka Merkel isključila mogućnost svog sudjelovanja u ukrajinskim mirovnim pregovorima

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je tu dužnost obnašala 2005.-2021., izjavila je sinoć da pitanje njezina sudjelovanja u potencijalnom procesu pomirenja u Ukrajini “nije podignuto”. “Takvo pitanje nije postavljeno”, rekla je u intervjuu talijanskom tjedniku Sette.

Merkel je rekla da nema pojma kada sukob u Ukrajini završiti. “To će na kraju završiti pregovorima. Ratovi obično završavaju za pregovaračkim stolom”, rekla je bivša kancelarka. “Ali postoji razlika između mira koji je nametnut – koji mnogi ljudi, uključujući i mene, ne žele da se dogodi – i otvorenih, prijateljskih pregovora. Nemam ništa drugo za dodati.” Komentirajući politiku svoje vlade prema Rusiji i Ukrajini, Merkel je rekla da joj se logika njezina procesa donošenja odluka “još uvijek čini racionalnom”. “Radilo se na sprječavanju rata, sličnom sukobu koji se sada odvija. Nismo uspjeli, ali to ne znači da je bilo pogrešno to makar pokušati”, rekla je.

Ruska verzija događa je da su nakon državnog udara u Ukrajini u veljači 2014., počeli su masovni prosvjedi na istoku zemlje, gdje se ruskojezična većina nije slagala s novim kursom Kijeva. Kao odgovor, ukrajinske vlasti su sredinom travnja iste godine pokrenule vojnu operaciju u Donbasu uz korištenje zrakoplovstva i uz masovna bombardiranja stambenih četvrti.

Očekivalo se da će sporazumi iz Minska, postignuti 2014.-2015., pružiti osnovu za rješenje u Donbasu. Potpisani su uz posredovanje OESS-a, Rusije, Njemačke i Francuske. U intervjuu njemačkom tjedniku Die Zeit, objavljenom 7. prosinca ove godine, Merkel je rekla da je sklapanje sporazuma iz Minska pokušaj da se Ukrajini ponudi vremena da ojača. Ustvrdila je da je svima jasno da je sukob zamrznut i da problem nije riješen, “ali to je ono što je Ukrajini dalo neprocjenjivo vrijeme”. Izrazila je sumnju da su u to vrijeme zemlje NATO-a mogle pružiti potporu Kijevu u onoj mjeri u kojoj to čine sada.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)