Kfor dao ultimatum Vučiću da Srbi uklone barikade u roku od 24 sata?

Vrijeme:2 min, 42 sec

 

Veleposlanici Kvinte poslali su predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću ultimatum da u roku od 24 sata Srbi na sjeveru Kosova uklone barikade, objavio je kasno sinoć portal „Pink“ pozivajući se na neslužbene izvore. Ako je ta vijest točna, moguće je dvoje ako Srbi u dijelovima sjevernog Kosova sami ne  uklone barikade: ili da to silom učine postrojbe KFOR-a, kao misije UN-a pod vodstvom NATO-a, ili da Kfor pusti kosovsku policiju da to ona pokuša učiniti. Ako dođe do nasilnog uklanjanja barikada, moguće je i da se umiješaju srbijanske vojne i policijske postrojbe ili paravojne formacije.

Kvinta je skupina u kojoj je pet velikih zapadnih sila: SAD, V. Britanija, Francuska, Njemačka i Italija. Barikade su već 17. dan postavljene u Rudaru, Lešku, Ibarskoj Slatini i na još nekoliko mjesta na glavnim cestovnim pravcima na sjeveru Kosova, koji iz Sjeverne Mitrovice i Zvečana vode prema Leposaviću i Zubinu Potoku te prema graničnim prijelazima – koje vlada u Beogradu službeno smatra „administrativnim prijelazima“ – Jarinje i Brnjak.

Srbi, kako javlja Kosovo online, zahtijevaju oslobađanje svojih uhićenih sunarodnjaka, donedavno kosovskih policajaca, te povlačenje posebnih postrojbi kosovske policije sa sjevera, povlačenje tajnih spiskova za hapšenja Srba i formiranje tzv. Srpske zajednice općina. Uznemireni su zbog glasine da su pripadnici Kfora i Euleksa sinoć doveli u Leposavić i specijalce kosovske policije s dugim cijevima.

Sinoć su posebne snage kosovske policije pokušale navodno ukloniti barikade kod Zubina Potoka, važnoga srpskog uporišta. Pritom je došlo do rafalne pucnjave i detonacija, a detalji nisu poznati. Kfor je poslije priopćio da nije bilo poginulih ni ozlijeđenih.

Predsjednik kosovske vlade Albin Kurti izjavio je na Badnjak da će nakon Božića razgovarati sa zapovjednikom Kfora o uklanjanju barikada, na čemu Kurtijeva vlada inzistira.

Načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio u nedjelju navečer, nakon što je bio kod predsjednika i vrhovnog zapovjednika Vučića, da je vojska dobila zadaće koje se odnose na područje prema Kosovu te da će ih „u cijelosti izvršiti“. Nije htio ništa reći o detaljima. Samo je dodao da je situacija na Kosovu „složena, kompleksna, te iziskuje nazočnost Vojske duž administrativne linije“ te dodao da je na putu prema Raški, naselju i vojnom punktu sjeverno od granice s Kosovom.

Iz više država stižu posljednjih dana upozorenja da bi na Kosovu moglo doći do oružanog sukoba. Vlada u Beogradu glavnim krivcem proglašava radikalni politički kurs sadašnje vlade, no Kurti nastavlja vući poteze koji idu za faktičnim razrješenjem otpora Srba na Kosovu i stavljanjem tog dijela Kosova pod čvršću odnosno punu kontrolu središnje vlasti u Prištini.

Čini se da je Europska unija više na strani Prištine, dok je pozicija SAD-a nedovoljno razvidna, a spremnost NATO-a i Kfora da se uključe u sprječavanje sukoba ili da se oružano angažiraju na strani kosovske policije ili u obrani teritorijalne cjelovitosti Kosova još nije poznata.

Predsjednik Srpske radikalne stranke i osuđeni ratni zločinac Vojsilav Šešelj izjavio je jučer, a prenijeli srbijanski mediji, da treba izbjeći oružani sukob, da je Kurti “posve lud” te da je daljnji razvoj događaja u rukama SAD-a.

Naslovna slika: pripadnici posebnih postrojbi kosovske policije Rosu s terenskim vozilom.

Povezani sadržaj:

Na Kosovu objavljen spisak Srba koje treba uhititi, na kojemu su brat i sin predsjednika Srbije Vučića

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)