Iranski nogometaš Amir Nasr-Azadani čeka smrtnu kaznu. Obitelj strahuje da će biti obješen na trgu

Vrijeme:2 min, 14 sec

 

Iranski 26-godišnji nogometaš Amir Nasr-Azadani jedna je od osoba koje bi mogle biti pogubljene na trgu Shahid Alikhani u Isfahanu, u središnjem Iranu. On je optužen za pobunu protiv vlasti, za što se u Iranu dobiva smrtna kazna.

Spomenuti trg je inače neugledni dio Isfahana, ali je sada postao mjesto na koje pristaše dolaze pružati potporu nogometašu.

Oni strahuju da bi Nasr-Azadani mogao biti ubijen na trgu, gdje je postavljena platforma za pogubljenje, rekao je za CNN izvor blizak mladom nogometašu.

CNN: Najmanje 43 osobe u Iranu mogle bi se suočiti s pogubljenjem

Iranske obitelji, čiji su članovi osuđeni na smrtne kazne zbog povezanosti s prosvjedima širom zemlje, vjeruju da je Zapad trenutno zaokupljen božićnim slavljem i da će zato nastupiti val pogubljenja u Iranu. Zbog prosvjeda nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, mnogi ljudi su osuđeni na smrt, dok su tisuće u zatvoru, prenosi Index.hr.

U suradnji s aktivističkom skupinom 1500Tasvir, CNN je provjerio dokumente, video, svjedočenja i izjave iz zemlje koji sugeriraju da bi se najmanje 43 osobe, uključujući Nasr-Azadanija, mogle suočiti s neizbježnom egzekucijom.

Iranske vlasti su već prošlog mjeseca pogubile najmanje dvije osobe u vezi s prosvjedima. Jedna osoba je čak javno obješena. Iskazi svjedoka i službeni dokumenti koje su CNN i 1500Tasvir pregledali pružaju dokaze da su se dogodili žurni sudski procesi i da su optužbe koje bi mogle dovesti do smrtne kazne često izrečene tijekom jedne rasprave.

Optužbe protiv nogometaša

Nasr-Azadani je optužen za umiješanost u ubojstvo trojice pripadnika sigurnosti, uključujući dvojicu dobrovoljaca pripadnika milicije Basij, tijekom prosvjeda u Isfahanu 16. studenog, izvijestio je prošlog tjedna iranski državni mediji IRNA.

Prema IRNA-i, glavni gradski sudac Asadullah Jafari rekao je da je Nasr-Azadani optužen za pobunu protiv vlasti. Prema iranskom kaznenom zakonu, kazna za to uključuje smrtnu kaznu. Izvor blizak nogometašu kaže da su se pristaše nadali da će nogometaš biti oslobođen, ali da su dolazili do trga kako bi vidjeli je li pogubljen.

“Od dana kada je uhićen, vlasti su rekle da će biti pušten do kraja tjedna”, kazao je izvor za CNN. Nakon toga nije bilo nikakvih informacija, a nekoliko tjedana kasnije vlasti su im rekle da bi nogometaš mogao biti obješen na trgu Shahid Alikhani.

Nasr-Azadanijeva obitelj u početku nije znala koji je razlog njegova uhićenja, a dužnosnici nisu htjeli dijeliti informacije o njegovom stanju, rekao je izvor za CNN. Vlasti su obitelji nogometaša rekle da šute o slučaju ako žele da on bude oslobođen.

Sud je prošlog tjedna priopćio da je pribavio videozapis i dostatnu dokumentaciju koja dokazuje da je Nasr-Azadani dio oružane skupine. IRNA je izvijestila da je nogometaš priznao krivnju.

HMS/https://hms.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)