Deutsche Welle: Istražno povjerenstvo za podizanje optužnice protiv Trumpa

Vrijeme:2 min, 45 sec

Presedan u povijesti SAD-a

Kada je predsjednik Odbora Bennie Thompson okončao sjednicu uobičajenim udarcem čekića, bilo je jasno da se dogodilo nešto neviđeno u povijesti SAD-a. Nikada naime neki istražni odbor Kongresa (naslovna fotografija) nije preporučio pravosuđu podizanje optužnice protiv nekog bivšeg predsjednika. Devet članova Odbora, među njima sedam iz Demokratske stranke, a dvoje iz Republikanske, jednoglasno su podržali optužnicu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

“Povjerenje u naš izborni sustav je temelj američke demokracije”, naglasio je demokrat Thompson na samom početku zasjedanja. I dodao: “Donald Trump je uništio to povjerenje.”

Trump je, rekao je Thompson, znao da je poražen na predsjedničkim izborima 2020. I svejedno je, dodaje on, Trump pokušao „srušiti“ službene rezultate tako da je širio laž o izbornoj prevari, vršio pritisak na Ministarstvo pravosuđa SAD-a, na državne službenike, pa i svog dopredsjednika – kako bi na koncu nahuškao naoružanu rulju da maršira prema Capitolu i da se bori po svaku cijenu za ostanak Trumpa na vlasti.

Trump optužnica

„Predsjednik Trump zapalio plamen”

Demokratska zastupnica Elaine Luria ovako je sažela događaje u Washingtonu tog 6. siječnja 2021: “Predsjednik Trump je zapalio plamen, on je dodao ulje na vatru, i onda je u blagovaonici Bijele kuće satima na televiziji gledao kako vatra gori.” I dan-danas Trump potpiruje vatru, tako što nastavlja širiti svoju verziju priče o izbornoj prevari, kaže Luria.

Republikanka Liz Cheney, zamjenica predsjednika Odbora, te žestoka protivnica Donalda Trumpa od juriša na Capitol, rekla je da nitko tko se tako ponaša, ne bi nikada više smio obnašati neku javnu dužnost.

Capitol prosvjedi

Capitol u Washingtonu, 6.1.2021.

Četiri točke optužnice

Odbor je preporučio podizanje optužnice u četiri točke. Najteži prigovor glasi “Insurrection”, odnosno pobuna. Za to Trumpu prijeti kazna i do deset godina zatvora. U slučaju presude kojom bi se optuženika proglasilo krivim, Trump ubuduće doista više ne bi smio obnašati javne dužnosti.

No, Odbor može samo preporučiti podizanje optužnice, odluku o njoj mora donijeti ministar pravosuđa Merrick Garland. U SAD-u naime ministar pravosuđa istovremeno obnaša i dužnost glavnog državnog odvjetnika.

Optužnica neizvjesna

Jamil Jaffer, profesor prava na Sveučilištu Georgea Masona, na TV-postaji PBS je rekao kako nije posve siguran da će optužnica doista biti podignuta. “Vidjet ćemo. Postoji puno dokaza, ali pitanje je da li Ministarstvo pravosuđa smatra da su ti dokazi doista dovoljni za osudu.“

Donald Trump je u međuvremenu i osobno reagirao na preporuku Odbora, na svojoj online-platformi je između ostaloga rekao da će ga ono što ga ne ubije – samo učiniti jačim.

Trump

Kandidatura za izbore 2024.

Republikanski savjetnik za predizbornu kampanju Ron Bonjean na radio-postaji NPR je izrazio uvjerenje kako preporuka iz Kongresa oko podizanja optužnice politički šteti Trumpu: „To bivšem predsjedniku radi štetu kod birača koji nekad biraju republikance, a nekad demokrate, oni će biti presudni i u budućnosti. To Trumpu neće pomoći u kontekstu predsjedničke kandidature 2024.”

Ispred zgrade Kongresa u kojoj je Odbor javno zasjedao na svojoj posljednjoj sjednici, ovaj put nisu skandirali Trumpove pristaše. Tamo je stajao jedan jedini prosvjednik koji je nosio plakat na kojem je stajalo: “Strpajte Trumpa u zatvor”. On je rekao: “Ne smije se dozvoliti da ljudi zbog toga prođu nekažnjeno. Ne može se dozvoliti ni da predsjednik prođe nekažnjeno zbog toga što je srušio ili pokušao srušiti rezultate izbora.”

Rolf Borchard

Deutsche Welle/ https://www.dw.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)