Prije 27 godina potpisan Daytonski mirovni sporazum

Vrijeme:1 min, 10 sec

 

Daytonski sporazum potpisali su glavni akteri mirovnih pregovora – predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman te predsjednik Srbije Slobodan Milošević. U elizejskoj palači u Parizu na današnji dan 1995. godine potpisan je Daytonski mirovni sporazum kojim je službeno prekinut četverogodišnji rat u Bosni i Hercegovini. 

Potpisivanju sporazuma prethodio je dogovor 21. studenoga iste godine u Daytonu, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tim dokumentom Bosna i Hercegovina ustrojena je kao država tri konstitutivna naroda i ostalih.

Daytonski sporazum potpisali su glavni akteri mirovnih pregovora – predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman te predsjednik Srbije Slobodan Milošević. Sve tri države nastale su raspadom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Sporazum se sastoji od 11 aneksa, među kojima je i Aneks 4 – Ustav Bosne i Hercegovine. Njime je potvrđen suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost Bosne i Hercegovine kao države. Određeno je da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i da je čine konstitutivni narodi Bošnjaci, Hrvati i Srbi, zajedno sa ostalima.

Prema tom sporazumu, Federaciji BiH je pripalo 51, a Republici Srpskoj 49 posto teritorije. Formiran je Distrikt Brčko, kao posebna teritorijalna jedinica.

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) je glavni autoritet u tumačenju sporazuma.

No, Daytonsko ustavno uređenje BiH postalo je jedno od osnovnih problema u funkcioniranju moderne BiH, kao i prepreka na njenom putu prema euroatlantskim integracijama.

 

https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)