Ekspresni odgovor Escobaru iz Beograda: Još jedan koji je poništio Rezoluciju 1244

Vrijeme:2 min, 39 sec

 

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić ekspresno je reagirala na izjavu posebnog SAD-a za Zapadni Balkan Gabriela Escobara, koji je u intervjuu za RFE izjavio u utorak, uz ostalo, da se Sjedinjene Države protive povratku srpske vojske na Kosovo, izvijestila je u utorak navečer beogradska Politika. “Vidim da je moj prijatelj Gabe Escobar još jedan političar koji je nepokolebljivo protiv važećih rezolucija Vijeća sigurnosti. Preuzeo je ulogu Vijeća sigurnosti i svojom izjavom, uz istomišljenike – Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke i ministricu tišine von Kramon, poznate i kao izvjestitelj EP-a za Kosovo [Viola von Cramon-Taubadel, iz njemačke stranke Alijansa 90/Zeleni, zapravo je izvjestiteljica Europskog parlamenta za tzv. Zapadni Balkan, nap. ur.] – poništio je Rezoluciju 1244 VS UN-a”, izjavila je Brnabić te sarkastično dodala: “Nema potrebe da UN organizira sjednice Vijeća sigurnosti, radi mjera štednje, ova Trojka od sada će odlučivati o svim globalnim pitanjima.”

 

Predsjednica srbijanske vlade Brnabić u neuobičajno ciničnom tonu i stilu (ne)diplomatske komunikacije očitala lekciju “Velikim Vođama”

U vrlo neuobičajeno ciničnom tonu i stilu (ne)diplomatske komunikacije, predsjednica (koja sebe smatra predsjednikom) srbijanske vlade nastavila je ovako: “Jedno pitanje ako mogu (uz dužnu ispriku tim Velikim Vođama) – je li to Rezolucija VS UN 1244 više ne važi (jer vam se ne sviđa, a samim tim i koga briga za to), i ako Bruxelleski sporazum ne postoji (kako kaže Kurti, a vi, Veliki Vođe, nikada niste poricali njegove reči) i ako Washingtonski sporazum nije ništa drugo nego prošlost (zgoljno više nije u modi), a Povelja UN ne vrijedi za Srbiju (jer, opet, vi, veliki vođe, mislite da nije potrebna) – onda u skladu s kojim nam sporazumom/rezolucijom/principom treba postupati? Ili samo trebamo pratiti horoskop da bismo pogodili vaše želje i pomogli da se očuva mir u svijetu? Zahvaljujem vam na izdvojenom vremenu – mogu samo zamisliti koliko je naporno upravljati svijetom  umjesto UN-a… “, napisala je ona na Tviteru.

Direktor Ureda za Kosovo Petković: Nevjerovatna žurba u odbijanju zahtjeva za slanjem srbijanskih oružanih snaga na Kosovo

Direktor Ureda za “Kosovo i Metohiju” [KiM, službeni naziv u Srbiji za Republiku Kosovo, koju Srbija ne priznaje kao samostalnu republiku, nego ju tretira kao improvizorij] Petar Petković ocijenio je u utorak navečer kako je neverovatno to da su “mnogi” požurili izjasniti se protiv slanja “srbijanskih snaga sigurnosti na KiM”, iako taj zahtjev još nije ni odaslan. “Ali smo saznali da imamo više zapovjednika KFOR-a koji odlučuju o Rezoluciji 1244 – od zapadnih predstavnika do Viole fon Cramon i Rade Trajković [političarke s Kosova, predstavnice srpske manjine, nap. ur.]”, napisao je Petković na svom Tviter nalogu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je najavio da će se u četvrtak održati sjednica vlade na kojoj treba biti donesena odluka o slanju zahtjeva za odlazak pripadnika srbijanske vojske i policije na Kosovo. No on bi prije toga trebao u Beogradu primiti Escobara i s njim razgovarati o tomu kako razriješiti aktualnu krizu na Kosovu i što (ne) činiti dalje s ciljem “pune normalizacije odnosa” između “Beograda i Prištine”.

 

Povezani sadržaj:

Escobar: Neka Srbi odustanu od barikada, Kosovo formira zajednicu općina sa srpskom većinom, a svi se uključe u ‘Otvoreni Balkan’!

 

Politika/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)