DAN ODLUKE / Danas u SIP-u žrijebanje za dodijelu mandata za federalni Dom naroda iz HNŽ, SBŽ, HBŽ i SŽ

Vrijeme:2 min, 0 sec

 

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine najavilo je za danas u Sarajevu žrijebanje za dodjelu mandata iz Hercegovačko-neretvanske i Srednjobosanske županije u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Postupak žrijebanja će biti proveden u sjedištu SIP-a u 11 sati i mogu mu prisustvovati sve zainteresirane osobe sukladno odredbi člana 6. Uputstva o dodjeli i prestanku mandata.

– Na osnovu rezultata provedenih posrednih izbora za izaslanike u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Hercegovačko-neretvanske županije, utvrđeno je da dvije kandidatske liste hrvatskog naroda: kandidatska lista Raguž Iva (HDZ BiH) i kandidatska lista Vesna Šunjić (HRS), imaju identičan količnik (2,00) te da tri kandidatske liste iz reda srpskog naroda: kandidatska lista Dujmović Zora, kandidatska lista Saradžić Vesna i kandidatska lista Suša Dragica imaju identičan količnik (1,00). U skladu s članom 9.5 i 9.8 stav (1) Izbornog zakona BiH, potrebno je provesti postupak žrijebanja za dodjelu preostalih mandata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Hercegovačko-neretvanske županije, i to jednog preostalog mandata iz reda hrvatskog naroda i dva preostala mandata iz reda srpskog naroda, priopćeno je iz SIP-a.

Također, na osnovu rezultata provedenih posrednih izbora za izaslanike u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Srednjobosanske županije, utvrđeno je da tri kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda: kandidatska lista Krišto Suzana, kandidatska lista Mrnjavac Boris, kandidatska lista Šimunović Ivo, imaju identičan količnik (2,00). I u ovoj situaciji potrebno je provesti postupak žrijebanja za dodjelu dva preostala mandata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda iz Srednjobosanske županije.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj sjednici razmatralo i usvojilo izvješća o provedenim posrednim izborima za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Županije Sarajevo i Hercegbosanske županije.

Zbog identičnih količnika izvršit će se žrijebanje i to; za dodjelu drugog mandata iz reda Ostalih iz Županije Sarajevo žrijebat će se tri kandidacijske liste i za dodjelu jednog mandata iz reda bošnjačkog naroda iz HBŽ žrijebat će se dvije kandidacijske liste.

Imajući u vidu da Skupština HBŽ nema izabranih zastupnika iz reda Ostalih, popuna jednog mandata vršit će se sukladno članku 10.16 Izbornog zakona BiH.

Rezultate posrednih izbora iz Sarajevske i Hercegbosanske županije za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH Središnje izborno povjerenstvo BiH će utvrditi nakon provedenog žrijebanja, priopćeno je iz SIP-a.

 

hms.ba/  https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)