PUKOVNIK I BOJNIK: Ovo su piloti koji su se uspješno katapultirali iz aviona prije pada. Obojica su već imali drame s MiG-ovima

Vrijeme:2 min, 57 sec

 

Piloti su u stabilnom stanju, izvan životne opasnosti te su prevezeni u bolnicu na liječnički pregled. Do pada zrakoplova došlo je nešto prije 14 sati

Pukovnik Zvonimir Milatović i bojnik Ivan Lukan piloti su koji su se uspješno katapultirali iz MIG-a 21 netom prije pada u nenaseljenom šumskom području u blizini Voćina u Virovitičko-podravskoj županiji. Piloti su u stabilnom stanju, izvan životne opasnosti te su prevezeni u bolnicu na liječnički pregled. Do pada zrakoplova došlo je nešto prije 14 sati. Jedan je pilot sam izašao iz šume nakon pada aviona i došao do sela, a drugog je locirao vojni helikopter te su ga HGSS-ovci uz pomoć mještana izvukli iz šume.

Riječ je o iskusnim i odlikovanim pilotima. Ivan Lukan, pilot Eskadrile borbenih aviona odlukom tadašnje predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović 25. travnja 2017. godine odlikovan je medaljom ‘Iznimni pothvat’. On je 15. ožujka letio MiG-om 21 iznad Brodsko-posavske županije kada mu se u jednom trenutku iznenada ugasio motor. No, zahvaljujući prisebnosti, Lukan je uspio ponovno upaliti motor i sletjeti u 91. zračnu bazu na Plesu. Bojnik Ivan Lukan, rodom je iz Zagreba. Školovanje je počeo 1998., a diplomirao je 2003. kao pripadnik 7. naraštaja vojnih pilota.

Zagreb: Održano prvo zajedničko uvježbavanje hrvatske i britanske eskadrile borbenih aviona  | Autor : Filip Kos/PIXSELLFoto: Filip Kos/PIXSELL19.07.2018., Zagreb – U vojarni Pukovnik Marko Zivkovic na Plesu odrzan Dan uvazenih gostiju vjezbe “Flying Sabre 18”, u kojoj su sudjelovali pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i pripadnici Ratnog zrakoplovstva Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (Royal Air Force – RAF). rPhoto: Filip Kos/PIXSELL

Pukovnik Zvonimir Milatović istu je medalju dobio 2008. godine nakon što mu se na probi uoči svečanosti povodom Dana Oružanih snaga RH pokvario motor i otpao dio lijevog krila, tzv. zakrilice, na zrakoplovu MiG-21. Njemu je odlikovanje dodijelio tadašnji predsjednik Stipe Mesić, a u obrazloženju je pisalo da je medalju zaslužio za iskazanu vještinu upravljanja zrakoplovom u iznimno teškim okolnostima čime je izbjegnut pad letjelice te su zaštićeni životi ljudi i imovina.

– Letio sam nisko 950 kilometara na sat iznad stadiona. MiG se počeo tresti. Motor je čudno zvučao. Strašno je brujao. Odlomio se i otpao komad lijevoga krila, zakrilce. To je utjecalo i na hidrosustav bitan za kretanje zrakoplova. Dio je još nekoliko puta udario u tu stranu MiG-a i oštetio je. Morao sam sletjeti – opisao je tada Milatović situaciju u kojoj se našao, a zbog svoje hrabrosti dobio je i nagradu Ponos Hrvatske 2009. godine.

Zagreb: Satnik Zvonimir Milatovi? odlikovan medaljom za iznimne pothvate | Autor : Igor Kralj/24sataFoto: Igor Kralj/24sata29.05.2009., Zagreb – Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesic odlikovao je satnika Zvonimira Milatovica medaljom za iznimne pothvate, koju je zasluzio zbog spasavanja borbenog aviona MiG-21 iz kriticne situacije.Prilikom proslave proslogodisnjeg Dana Oruzanih snaga, odrzane 28. svibnja 2008. u Karlovcu, tijekom leta MiG-a kojim je upravljao satnik Zvonimir Milatovic doslo je do ostecenja te je zakrilce zrakoplova otpalo. Unatoc tome, pilot je sigurno prizemljio avion u zracnu luku Pleso. rPhoto: Igor Kralj/PIXSELL

Pilot Milatović dramu je imao i u studenom 2013. godine kada se u motor njegovog MiG-a zaletjela ptica. Motor se odmah ugasio, a pilot je imao sekunde da se snađe i spasi si život te spriječi još veću nesreću. Milatović je uspio prizemljiti MiG, jurio je po pisti u Velikoj Gorici te je avion zaustavio na kraju na livadi.

MiG-21 | Autor : Boris Šćitar/PIXSELLFoto: Boris Šćitar/PIXSELL Ovo je zrakoplov koji se srušio

Ivan Lukan obuku za pilota zrakoplova MiG-21 završio je 2016. godine, a iste godine Milatović je stekao zvanje probnog pilota čime je dobio zadatak utvrđivanja ispravnosti MiG-ova i svih njihovih sustava.

Karolina Lubina/VL/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori