Finska ne želi NATO nuklearne bombe na svom teritoriju

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

 

Finska nema namjeru rasporediti nuklearno oružje NATO-a na svom teritoriju nakon pristupanja savezu, rekao je danas ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto na konferenciji za novinare. “Shvaćamo da je NATO savez koji posjeduje nuklearno oružje, ali ono je pod kontrolom Sjedinjenih Država koje ga ne žele širiti drugdje”, ministra prenosi finski YLE. “Mi ne tražimo nuklearno oružje i nitko nam ga ne nudi”, rekao je prvi čovjek finske diplomacije. Prema Haavistu, trenutno je “prerano donositi zaključke o tome kako će se aktivnosti obuke finske vojske i njezino uključivanje u međunarodne operacije razvijati nakon što se zemlja pridruži NATO-u”, međutim, sigurno je pretpostaviti da će Finska poduzeti aktivnije korake i jaču ulogu u međunarodnim inicijativama nakon što se pridruži savezu.

Danas je finska vlada pred parlamentom iznijela prijedlog zakona o članstvu zemlje u NATO-u. Početkom srpnja ministri vanjskih poslova Finske i Švedske te veleposlanici 30 zemalja članica NATO-a potpisali su protokole o pristupanju ovih dviju nordijskih zemalja. Helsinki i Stockholm ući će u NATO nakon što sve zemlje saveza ratificiraju dokumente. Samo dvije zemlje od njih 30 još nisu dale zeleno svijetlo proširenju saveza. Od Mađarske se očekuje da će odobriti proširenje u veljači, dok Turska i dalje optužuje dvije nordijske zemlje da pružaju utočište kurdskim teroristima i kaže da treba biti više učinjeno prije no što im se odobri članstvo.

Švedska je u petak deportirala turskog državljanina Mahmuta Tata, koji je zatražio azil u Švedskoj 2015. nakon što je u Turskoj osuđen na šest godina i 10 mjeseci zatvora zbog navodne povezanosti sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom strankom (PKK). “To je dobar početak Švedske koji pokazuje njihovu iskrenost i dobru volju. Nadamo se da će slijediti nova izručenja u skladu s tom iskrenošću”, rekao je turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag u intervjuu za televiziju TRT Haber. No, naglasio je da Turska očekuje daljnje poteze od Stockholma prije nego ratificira ulazak Švedske u NATO. “U skladu s trilateralnim memorandumom sa Švedskom i Finskom, oni bi trebali ukinuti embargo na prodaju oružja Turskoj, promijeniti svoje zakone za borbu protiv terorizma i izručiti sve teroriste koje Turska traži”, rekao je ministar iz Ankare.

Geopolitika news/https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori