SVIJET/Zbog povećanog priljeva ilegalnih migranata, EU pripremila Akcijski plan za zapadnobalkansku rutu

Vrijeme:1 min, 27 sec

 

Europska komisija trebala bi u ponedjeljak, 5. prosinca, objaviti Akcijski plan za zapadnobalkansku rutu, čiji je cilj suzbijanje ilegalnih migracija preko Sredozemnog mora.

Krajem studenoga ministri unutarnjih poslova Europske unije okupili su se na hitnom sastanku na kojem su raspravljali o ilegalnim migracijama u vrijeme kada zemlje zapadnog Balkana, pa tako i Bosna i Hercegovina, bilježe pojačan priljev migranata.

Već je poznato da bi se o ovom dokumentu trebalo raspravljati na predstojećem summitu Europske unije i čelnika Zapadnog Balkana koji će se održati 6. prosinca u Tirani.

Kako je Feni potvrdio visoki diplomat Europske unije, taj će dokument donijeti prijedloge za uvođenje nekoliko alata, ali i aktivnosti kojima bi se spriječili ilegalni prelasci državnih granica i smanjio broj ilegalnih migranata.

Podrazumijeva, dodao je, jaču suradnju po ovom pitanju između država članica Europske unije i zemalja Zapadnog Balkana, ali će svojim sadržajem donijeti specifičnosti za svaku od zemalja.

Ranije je Europska komisija objavila Akcijski plan za upravljanje migracijama u području središnjeg Sredozemlja. Tada je europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson naglasila da se zapadnobalkanskom migrantskom rutom treba učinkovitije pozabaviti.

Diplomat s kojim je Fena razgovarala smatra da će Akcijski plan za zapadnobalkansku rutu po svom okviru biti sličan Akcijskom planu za središnji Mediteran, koji ima za cilj jačanje suradnje s trećim zemljama i niz mjera za rješavanje aktualnih izazova. zaprosio.

Odgovarajući na pitanje iz kojih zemalja dolazi najviše migranata i traži azil u zemljama Europske unije, EU diplomat je rekao da su to Indija, Burundi, Bangladeš i još nekoliko afričkih zemalja.

Situacija u Bosni i Hercegovini je takva da je u četiri privremena prihvatna centra trenutno smješten 1.521 migrant, dok je izvan prihvatnih objekata u BiH identificirano 896 migranata.

 

rtv-hb.com/ https://rtv-hb.com//Hrvatsko nebo

Odgovori