Dom naroda

Hrvatske stranke imaju 18 izaslanika, kod Bošnjaka utrka dva bloka

Vrijeme:3 min, 48 sec

 

Izborom izaslanika iz deset županijskih skupština u Federaciji BiH mnogo je razumljivije stanje kada je riječ o izgledu budućeg federalnog Doma naroda, a prema svemu sudeći, najjasnija situacija bit će u Klubu hrvatskog naroda, u kojemu HDZ BiH ima neprikosnovenu većinu te će slijedom toga biti odlučujući čimbenik kada je riječ o svim daljnjim političkim procesima, piše Večernji list BiH. Od 23 izaslanika, hrvatske stranke imat će ih 18: HDZ BiH u ovom trenutku ima 13 sigurnih izaslanika (tri izaslanika u HNŽ-u, četiri u ZHŽ-u, po jednog u Posavskoj i Hercegbosanskoj županiji, tri u Srednjobosanskoj te jednog u Zeničko-dobojskoj županiji), HDZ 1990. tri izaslanika, a jednoga je u Hercegbosanskoj županiji dobio i Hrvatski nacionalni pomak. Oko još jednog izaslanika, onoga iz HNŽ-a, vodit će se ždrijeb HDZ-a BiH i HRS-a. Ostalih pet izaslanika dolazi iz većinski bošnjačkih županija, dva će imati NES, a po jednog SDP, NiP, BNS.

Sjednice

U kontekstu Kluba bošnjačkog naroda situacija je trenutačno takva da se SDA i stranke “osmorke” nadaju ojačavanju svojih pozicija, a posljednje informacije upućivale su kako “osmorka” ima 10, a SDA 11 izaslanika. Međutim, Klub još uvijek nije ustrojen jer se, primjerice, borba vodi između dviju lista u Hercegbosanskoj županiji, a koje idu u ždrijeb.

U petak su izabrani izaslanici iz četiriju županija. U Tomislavgradu je tako održan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Hercegbosanske županije. Ishod je da će Hrvate predstavljati Ivan Ivić iz HNP-a, Mladen Šarić iz HDZ 1990. i Dragan Konta iz HDZ-a BiH. Zbog podjednakog omjera snaga unutar Kluba Bošnjaka (po 2 zastupnika iz SDP-a i SDA), o njihovu izaslaniku odlučivat će se u Sarajevu. – Riješit će se ždrijebanjem u SIP-u i vidjet ćemo tko će na kraju imati sreću. Ja navijam da mi imamo sreću – kazao je Hikmet Hodžić, zastupnik iz SDA. Sreći se nada i SDP-ov Avdija Ðugum: – Vidjet ćemo što će ždrijeb pokazati. Očekujemo svakako da, je li, i taj gram sreće bude na vagi SDP-a i nekih novih politika i na prostoru HBŽ-a.

Za izaslanike iz reda srpskog naroda rezultat glasovanja nije bio ni bitan jer su svi delegirani, a to su Dragana Damjanović iz Srpskog jedinstva, Goran Broćeta i Nikola Materić iz SNSD-a te Duško Radun iz Srpske sloge. Podsjećamo, iz HBŽ-a se biraju upravo četiri izaslanika iz reda srpskog naroda. U kontekstu Zeničko-dobojske županije bošnjački izaslanici su Mirnes Bašić i Fahrudin Čolaković iz SDA, Almina Sivić iz Narodnog europskog saveza te Amra Babić (Visoko) iz Naroda i pravde. U Klub Hrvata izabrani su Ivo Tadić iz koalicije hrvatskih stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH te Marina Mujkanović koja je predložena s liste SDP-a BiH. Klub Srba izabrao je Mladena Simića (SDP BiH) i Gorana Bulajića (DF/GS). Kada je riječ o Sarajevskoj županiji, u Klub bošnjačkog naroda izabrani su Haris Zahiragić iz SDA, Kemal Ademović iz NiP-a, Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović iz Stranke za BiH te Irfan Čengić iz SDP-a BiH. U Klub Srba će Jelena Pekić i Igor Stojanović iz SDP-a, Smiljana Viteškić iz SDA, Miomirka Melank iz Naše stranke i Vedrana Vujović iz DF-a, dok je u Klub Hrvata izabran Damir Marjanović iz stranke Za nove generacije. Kada je riječ o Klubu ostalih, izabrana je Sanela Klarić (NS). U USŽ-u pak po jednog izaslanika dobili su SDA, NiP i NES, i to Mehmeda Mahmića, Azhara Sejarića i Emira Dautovića, uime hrvatskog naroda izabrana je Tanja Šantić iz NES-a, uime srpskog Mladen Lonić (SDP) te iz reda ostalih Senita Handukić (DF).

Daljnja procedura

U petak je završena i procedura izbora izaslanika u Vijeće naroda RS-a. Iz reda srpskog naroda izabrani su Ognjen Žmirić, Vojislav Gligić, Marija Topić Nikolić, Dragutin Škrebić, Nikola Kovačević, Marinko Dragišić, Ljubiša Krunić, Živko Marjanac. Iz reda hrvatskog naroda izabrani su pak Јosip Јerković, Nada Tešanović, Mirko Pandža, Dragica Kovač, Marko Jorgić, Mijo Perkunić, Mirjana Matanović Bundalo, Delfa Biberović Šur. Iz reda bošnjačkog naroda u Klub će Armin Hamzić, Adil Osmanović, Alija Tabaković, Dževad Mahmutović, Igor Bošnjak, Srebrenka Golić, Aida Prešić, Amir Hurtić, dok su uime ostalih izabrani Јovana Čarkić, Danijel Puhalić, Slaviša Mrkaja, Franc Sošnja. Uspostavom entitetskih domova naroda stvaraju se preduvjeti i za izbor onog državnog. Za sada je jasno kako će četiri izaslanika u Klubu Srba imati SNSD, a jednog SDS. Kod Hrvata će četiri izaslanika imati stranke HNS-a, i to vrlo moguće HDZ BiH tri, a jednog HDZ 1990., dok se za Klub Bošnjaka čeka konačni rasplet situacije na federalnoj razini.

Željka Mihaljević/Dario Pušić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)