Escobar poručio: Podržavamo Schmidtove odluke, pa tako i za Dom naroda

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

Kako ubrzati euroatlantske integracije zemalja zapadnog Balkana, odnosno omogućiti im članstvo u institucijama kako bi i službeno potvrdile pripadnost europskom društvu – jedno je od ključnih pitanja oko kojih se raspravljalo na raspravi održanoj u okviru Europskog centra Atlantskog vijeća, a u kojoj je sudjelovao Gabriel Escobar, zamjenik tajnika State Departmenta za zapadni Balkan.

Uvodna zapažanja iznio je Jörn Fleck, viši direktor u Europskom centru pri Atlantskom vijeću, koji je naglasio kako je ruska agresija na Ukrajinu dodatno istaknula važnost europskih integracija, poručivši kako je strateški cilj Atlantskog vijeća podrška euroatlantskoj budućnosti regije.

Escobar se pridružio raspravi kako bi razgovarao o najnovijim izazovima u regiji, o tome što nova godina može donijeti i kako transatlantski partneri mogu pomoći regiji da se vrati na pravi put. Escobar se u svojem izlaganju osvrnuo na činjenicu kako je zapadni Balkan područje velikih mogućnosti na kojem treba ojačavati međusobne veze država, podsjetivši na stav kako su ove zemlje zapravo već dio europske obitelji, ali formalno nisu članice. Sada je pitanje, naglasio je, kako ubrzati integracije u euroatlantsko partnerstvo, Europsku uniju i druge države. Kazavši kako je kriza u Ukrajini rezultirala i jačanjem fokusa prema zapadnom Balkanu, Escobar je podsjetio kako je u regiji od ranije postojao otpor unutar struktura prema integracijama, odnosno prema teškim odlukama koje se moraju napraviti kako bi regija krenula naprijed. No, isto tako, jasno je naglasio kako je svaka članica Europske unije stabilnija, naprednija i više demokratična država, kazavši kako to treba biti cilj svima. Još je jednom uputio na činjenicu da je ovaj prostor, kulturološki i povijesno, europski, dodavši kako definitivno trebamo imati više Europe u regiji te definitivno više Amerike u regiji.

Pozdravio je pritom inicijative poput Berlinskog procesa koji mora stvoriti zajedničke standarde i viziju za regiju, uz naglasak da pozdravljaju sve što stvara kooperaciju među državama. Na upit misli li da bi odluka o davanju stratusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu bila tek simbolična gesta te podržava li je, Escobar je kazao kako je svaki signal koji pokazuje da su zemlje zapadnog Balkana dobrodošle važan, tako da se slaže i s eventualnom odlukom prema BiH. Poručio je pritom kako misli da ovo nije samo zadatak Europske unije već i zadatak za lidere u BiH.

Jedno od pitanja odnosilo se i na odluke visokog predstavnika Сhristiana Schmidta, pri čemu je Escobar potvrdio jasnu podršku SAD-a navedenim potezima, počevši od one o financiranju izbora, preko vjerodostojnosti izbornog procesa pa do promjena u kontekstu zastupanja u federalnom Domu naroda.

Dario Pušić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)