Featured Video Play Icon

“Čestitka” SABA-i na spomenu 130. godišnjice rođenja “najvećeg sina SVIH naroda i narodnosti”

Vrijeme:2 min, 45 sec

 

Dne 1. prosinca – točno na dan stvaranja prve, karađorđevićevske Jugoslavije odnosno “Srboslavije” – takozvani “antifašisti RH” svečano su obilježili 130. godišnjicu rođenja J. B. Tita. Ovdje niže donosimo prikaz izvješće o nazočnima i odaslanim porukama – “nek se vidi, nek se zna, tko se kome dopada”. Ujedno SABA-i i svim neumrlim “sablastima” iz zločinačke, totalitarne, nekažnjene i neprevladane prošlosti Hrvatsko nebo “čestita” godišnjicu prikladnim isječkom iz dokumentarnog filma koji najbolje svjedoči o prvom velikom od niza masovnih i pojedinačnih zločina – bleiburškom izručenju i pokolju – na kojima je uspostavljana, a s kakvima se i raspala Titova im Jugoslavija. 

 

U četvrtak, 1. prosinca 2022. navečer u dvorani Saveza antifašističih boraca i antifašista (SABA) RH svečano je otvorena filatelistička izložba „Tito u filateliji“, koju su zajedno organizirali Savez antifašističkih boraca i antifašista RH i Savez društava Josip Broz Tito Hrvatske u povodu obilježavanja 130. godišnjice rođenja Josipa Broza Tita (1892.-1980.). – Tako je na svojoj mrežnoj stranici izvijestila SABA. Autor je izložbe Ivica Librić, bivši predsjednik Hrvatskog filatelističkog saveza, koji je tijekom dugogodišnjeg filatelističkog rada prikupio velik broj poštanskih marki, što „domaćih“, što internacionalnih izdanja.

Samoj izložbi, nastvlja izvještaj, prethodila je javna tribina na kojoj su govorili dr. sc. Tomislav Badovinac, bivši i prvi predsjednik SDJBT Hrvatske, bivši predsjednik SSOJ-a, koji je s “Maršalom Titom” dugo godina “blisko surađivao” i bio jedan je od idejnih začetnika omladinskih radnih akcija, te Jovan Vejnović, trenutačni predsjednik SDJBT Hrvatske i bivši veleposlanik RH u Libiji.

Oba govornika imala su kratka izlaganja o liku i djelu JBT-a, te su “posebno istaknuli njegovu ljudsku veličinu i empatiju koju je iskazivao prema svojim suborcima, suradnicima i svim građanima bivše Jugoslavije”. Napomenuli su kako je on bio “vizionar koji je najzaslužniji za brz socijalni i gospodarski oporavak Jugoslavije nakon Drugog svjetskog rata” te da je Jugoslaviju „plasirao na svjetsku mapu“ putem Pokreta nesvrstanih. Istaknuli su zatim njegovu “jedinstvenu karizmiu” kojom je “zračio”, za koju su dodali da takvu “prije i nakon njega nije imao nijedan političar s naših prostora”. Nakon izlaganja Jovan Vejnović predao je priznanja “aktivistima najzaslužnijima za promicanje djela i lika JBT-a te na promicanju antifašizma u Republici Hrvatskoj”.

U “prepunoj dvorani” pojavile su se i neke javne osobe poput bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića, novinara, publicista i bivšeg Mesićea savjetnika Tomislava Jakića, profesora Pravnog fakulteta Viktora Gotovca, izaslanstva Veleposlanstva Narodne Republike Kine, i bivšeg glavnog urednika tjednika Novosti, kojemu je nakladnik “Srpsko narodno vijeće”,  Nikole Bajte. “Novosti” su tjednik što ga izobilno i rasipno i krajnje neodgovorno financiraju Plenkovićeva i prethodne vlade, a za koji se kao odgovorna osoba potpisuje Milorad Pupovac.

Zaključnu riječ imao je predsjednik SABA-e RH Franjo Habulin (rođen 1957.! – nitko ne zna kako je on sa svojom udrugom član međunarodne asocijacije boraca II. svjetskog rata), poznat javnosti po mnogim bizarnim izjavama. Jedna od njih, dana 8. svibnja 2020., glasila je ovako: “Tuđmanova pomirba je napravila štetu i otvorila vrata ustaškom režimu.” On je opetovao da su Tito i antifašizam “nedjeljivi pojmovi, koliko god pojedinci ili grupe pokušavali tumačiti drugačije” te da otvaranjem izložbe oni “zaokružuju cjelogodišnje obilježavanje 130. godišnjice rođenja najvećeg sina svih naroda i narodnosti”.

 

Povezani saddržaj:

Z. Gavran: Dvije Jugoslavije nastale su i opstajale tako da hrvatski narod nitko ništa nije pitao!

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)