29. studenog 2017. Haag osudio hrvatsku šestorku: Evo poruke generala Praljka

Vrijeme:54 sec

Pet godina od haaške presude protiv šestorice generala

Dana 29. studenog 2017. izrečena je haaška presuda hrvatskoj “šestorci”, a jedan od osuđenih, Praljakgeneral Slobodan Praljak, počinio je zatim  prosvjedno samoubojstvo. Hrvatska javnost bila je zgrožena osuđujućom presudom, a i potresnim snimkama prosvjednoga samoubojstva iz sudnice.

U zadnjoj presudi Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, šestorica Hrvata – Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Valentin Ćorić, Milivoj Petković, Berislav Pušić i Slobodan Praljak osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora zbog, kako navodi presuda, sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za cilj imao stvoriti etnički čist hrvatski teritorij u dijelu BiH, a sredstvo za ostvarenje toga cilja bili su zločini nad Muslimanima. Presuda također navodi da su i dužnosnici Republike Hrvatske, predsjednik Tuđman, ministar obrane Šušak i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga bili dijelom toga udruženog zločinačkog pothvata.

O utemeljenosti takvih optužaba možda nam najbolje govori sam general Praljak u svom završnom govoru na suđenju, koji je održao 2011., a koji u nastavku možete pogledati u cijelosti.

Tekst završne riječi možete pročitati ovdje.

 

HKV/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)