Zašto je Slobodna Dalmacija prenijela očitovanje Faktografa o prilogu objavljenom na Hrvatskom nebu?!

Vrijeme:2 min, 49 sec

 

Nije nam poznato, a ni razumljivo, zašto je Slobodna Dalmacija prenijela očitovanje Faktografa o jednoj objavi Hrvatskog neba. Faktograf je ovlašteni nadzornik objektivnosti, istinitosti i argumentiranosti svega što se postavi na mreži “Facebook”, a po ovlasti privatnog vlasnika ili upravitelja te mreže. Na njoj naš list ima svoju vlastitu publiku, koja naše objave ne prati kao publika Slobodne Dalmacije. Mediji inače ne objavljuju ni službene ni privatne reakcije na priloge koje sami nisu prethodno objavili ili prenijeli iz drugog izvora. Tog se pravila manje-više svi pridržavaju. Utoliko je njegovo kršenje teže razumjeti. Potez Sl. Dalmacije ne počiva ni na novinarskoj etici, koja pretpostavlja i određenu obzirnost, pa i solidarnost među novinarima i medijima, a niti ima podlogu u zakonskim rješenjima koja su na snazi. Mi u polemiku ni s Faktografom ni sa Slobodnom Dalmacijom ne kanimo ulaziti. Ono što godinama iznosimo kako bismo osvijetliti svu kompleksnost zatamnjenih i prešućivanih i svakojako tumačenih događaja, dokumenata i podataka o ratu i s njime povezanih zbivanja u BiH dobro je poznato našim čitateljima. Svaki od njih može sam, bez našeg “sufliranja”, sve što je objavljeno provjeriti te slobodno zaključiti što je najbliže istini o onomu što se događalo. – Uredništvo Hrvatskog neba

 

Prilog na Hrvatskom nebu i redoslijed objava i reakcija dosad

Najprije je Faktograf iz Republike Hrvatske reagirao tako da je na Facebook-stranici blokirao objavu Hrvatskog neba – portala registriranoga u Bosni i Hercegovini! – s objašnjenjem da su u njoj određene informacije i zaključci o zbivanjima u BiH dani “izvan konteksta”, te da se mogu krivo razumjeti. To se je odnosilo na ovu objavu našeg portala od 22. studenoga 2022., koju smo podijelili na stranici Hrvatskog neba na Facebooku:

DOKUMENTI/”UZP” Hrvata: Zbrinjavanje i liječenje ranjenih vojnika tzv. Armije BiH i civila (pretežito Bošnjaka muslimana) u bolnicama u Republici Hrvatskoj od 1992-1995

Zatim je Faktograf, s potpisom Ivice Kristovića, donio svoje objašnjenje odnosno obrazloženje na što je mislio kada je zaključio da se u našoj objavi daju informacije “izvan konteksta” nužnoga za pravo razumijevanje onoga što se događalo za vrijeme Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj.

 

Liječenje Bošnjaka u RH ne osporava činjenicu da je hrvatski ratni vrh sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu

U našem tekstu pokazano je naime, uz pomoć dokumenata, kako je Republika Hrvatska u ratu pomagala Bosni i Hercegovini, odnosno Armiji BiH i njezinim ranjenicima, što ne bi bilo ni logično, a zasigurno ni moguće da se politika Republike Hrvatske vodila idejom da izvrši “zločinački pothvat”, s ciljem komadanja Bosne i Hercegovine, činjenja etničkog čišćenja i planskog zločina za koji se i njoj ispostavlja “objektivna odgovornost”. Faktograf je to što smo zaključili pokušao pobiti tako što je citirao fragmente presuda Haaškog tribunala visoko pozicioniranim civilnim i vojnim dužnosnicima Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Iz nama nepoznatog razloga, obrazloženje Faktografa o navodnoj neutemeljenosti zaključaka Hrvatskog neba prenijela je zatim, 28. studenoga, u cijelosti Slobodna Dalmacija, dnevni list odnosno mrežna stranica toga lista iz Splita.

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/u-hrvatskim-su-se-bolnicama-za-vrijeme-rata-lijecili-bosnjaci-moze-li-se-to-dovesti-u-vezu-s-prlicem-i-ostalima-iz-hercegbosanske

 

Ove informacije donosimo zato da naši čitatelji budu dovoljno i iz prve ruke informirani i o samoj temi i o onomu što se odnosi na Hrvatsko nebo.

 

Hrvatsko nebo – Uredništvo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)