PROVIDNI MANIPULATOR: Izetbegović Rezoluciju ZAVNOBiH-a preveo na jezik SDA politike, pa optužio Schmidta za uvođenje “etničkih podjela”

Vrijeme:2 min, 44 sec

 

Predsjednik SDA i aktualni zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović uputio je svim građanima BiH u zemlji i inozemstvu čestitke povodom 25. studenog, Dana državnosti BiH, iako BiH nema zakon o državnim praznicima.

-Prije 79 godina na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, narodi i građani Bosne i Hercegovine hrabro suprotstavili fašizmu, obnovili državnost domovine, učvrstili njen multietnički karakter i afirmirali ravnopravnost svih ljudi koji u njoj žive, kazao je Izetbegović prevodeći Deklaraciju ZAVNOBiH-a na jezik SDA politike, piše Hrvatski Medijski Servis.

Naime, Odbornici ZAVNOBiH (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH)su na zasjedanje u Mrkonjić Gradu u 4 sata ujutru 25. studenog 1943. usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode, i u zemlji i inozemstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ. Ovim aktima istovremeno je izražena “odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata”. Kao što je primjetno u Rezoluciji ZAVNOBiH-a se nigdje ne spominju “građani” i “svi ljudi”

Izetbegović je potom u čestitki “svim građanima BiH” naveo kako su vrijednosti utkane u Rezoluciju ZAVNOBiH-a temelj su moderne države Bosne i Hercegovine.

-Ti temelji su u proteklim desetljećima izloženi brojnim i snažnim udarima. U najtežim povijesnim okolnostima, suočeni s brutalnom agresijom i vodeći se istim idejama koje su vodile sudionike ZAVNOBiH-a, obranili smo njenu državnost i izborili samostalnost – naveo je Izetbegović.

Za ravnopravnost svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, kako je istaknuo, još uvijek se borimo.

-Danas rodno mjesto ZAVNOBiH-a, Mrkonjić Grad, nije “i srpski, i hrvatski, i muslimanski“ već pravo na njega prisvaja samo jedan narod. I Mrkonjić Grad nije izuzetak. Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS izloženi su sistemskoj diskriminaciji i žive u aparthejdu. S diskriminacijom se suočavaju i Srbi u određenim dijelovima FBiH, dok su oni građani koji ne pripadaju niti jednom od konstitutivnih naroda uskraćeni za neka od osnovnih ljudskih prava, kaže Izetbegović.

Umjesto da postojeću diskriminaciju eliminira, kako je ocijenio, Ured visokog predstavnika ju je posljednjom odlukom dodatno produbio. Po Izetbegoviću “etničke podjele u FBiH su njom učvršćene”, time što je Schmidt onemogućio da Bošnjaci formiraju vlast u hrvatsko-bošnjačkoj federaciji bez predstavnika Hrvata, dok se “na obespravljenost Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS žmiri”.

-Predstojeći Dan državnosti, na koji se prisjećamo ZAVNOBiH-a, prilika je da još glasnije ukažemo na narušavanje njegovih vrijednosti i principa, ali i da pošaljemo poruku da nikada nećemo odustati od borbe za njih. Predano ćemo raditi sve dok svaki građanin Bosne i Hercegovine na svakom njenom pedlju ne bude potpuno ravnopravan, baš onako kako je propisano Rezolucijom ZAVNOBiH-a. Dok svaki Sarajlija, Banjalučanin, Tuzlak, Mostarac, Širokobriježanin i Prijedorčanin, bez obzira kojem narodu pripada, kako se zove, kojem se Bogu moli i da li mu se uopće moli, ne bude imao jednaka prava, naša borba neće prestati. U to ime, svim građanima Bosne i Hercegovine u zemlji i inozemstvu upućujem iskrene čestitke povodom Dana državnosti, uz želju da već naredni 25. studeni dočekamo bliži našem konačnom cilju – poručio je Izetbegović u čestitki vješto kamuflirajući ciljeve svoje politike u “ZAVNOBIH-sku oblandu.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori