Predsjednik Konferencije katoličkih biskupa SAD-a: svećeničko seksualno zlostavljanje je „izravno povezano s homoseksualnošću“

Vrijeme:1 min, 34 sec

 

Tijekom konferencije za novinare nakon izbora za predsjednika Konferencije katoličkih biskupa Sjedinjenih Američkih Država, nadbiskup Timothy Broglio upitan je ostaje li pri stavu koji je dao 2018. da je kriza svećeničkog seksualnog zlostavljanja u Sjedinjenim Američkim Državama „izravno povezana s homoseksualnošću“ i on nije odstupio od svoga stava. Na njegovu izjavu se nadovezao prof. Donohue, koji je objavio vrlo citiranu studiju o svećeničkom zlostavljanju maloljetnika, ustvrdivši da je nadbiskup u pravu.

„Ono što je mons. Broglio rekao nepobitno je istina”, piše prof. Donohue, unatoč lažima onih „koji ustraju u promicanju mita da homoseksualnost nema nikakve veze sa seksualnim zlostavljanjem maloljetnika”.

Studija iz 2011. pokazala je da su čak osamdeset jedan posto žrtava svećeničkog zlostavljanja u Sjedinjenim Američkim Državama bili mladići, a velika većina njih bili su u post pubertetu, primjećuje prof. Donohue, što je nepobitna činjenica koju je detaljno istražio u svojoj knjizi The Truth about Clergy Sexual Abuse: Clarifying the Facts and the Causes.

Iako se mnogi klerici zlostavljači ne identificiraju kao homoseksualci, ostaje činjenica da je velika većina zlostavljanja zapravo bila homoseksualne prirode. Prava je pogrješka bila kvalificirati zlostavljanje kao pedofiliju, primjećuje prof. Donohue, budući da manje od četiri posto incidenata odgovara ovom opisu.

„Činjenica je da su fenomen seksualnog zlostavljanja među svećenicima najvećim dijelom uzrokovali homoseksualni svećenici, a pokušaji poricanja te istine intelektualno su nepošteni”, navodi prof. Donohue. Jedan od razloga povezanosti između homoseksualnosti i seksualnog zlostavljanja maloljetnika je nezrelost, tvrdi Donohue, jer postoji veća vjerojatnost da će homoseksualci biti „emocionalno i seksualno nezreli“.

Freud je homoseksualnost pripisao „određenim zaostacima u seksualnom razvoju“, a u mnogim sociološkim istraživanjima znanstvenici su primijetili da su mnogi optuženi svećenici naveli vlastitu nezrelost kao faktor. „Nadbiskup Broglio je bio u pravu 2018. i u pravu je danas. Ne mora povući ništa od onoga što je rekao. Njegovi neupućeni kritičari su ti koji to trebaju učiniti”, zaključuje prof. Donohue.

Izvor

Quo vadis Croatia/ /Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori