SVETAC DANA:”Sveti Klement I.”

Vrijeme:2 min, 6 sec

Papa i mučenik, koji je treći po redu upravljao rimskom Crkvom nakon sv. Petra Apostola.

23. studenotg

Za Klementova pontifikata bjesnilo je progonstvo kršćana. Tako je i on postao žrtva progonitelja. Radio je u kamenolomu i na čudesan način pribavio žednim zatvorenicima vodu, učinio je neka iz zemlje poteče izvor osvježavajuće vode. Mnogi su se ondje obratili na kršćanstvo i izgradili 75 crkava. To je još više izazvalo bijes cara Trajana, koji naređuje da se Klement baci u more sa sidrom privezanim o vratu. Otada se more postupno povlačilo, dok nije otkrilo na čudesan način načinjeno svetište, s kostima sveca.

U 4. stoljeću je sagrađena u Rimu bazilika njemu posvećena. Boraveći na Krimu, sveti Ćiril i Metod otkriše moći svetog Klementa  koje su ponijeli u Rim, pa su pohranjene u baziliku njemu posvećenoj. U njoj će biti sahranjen i sveti Ćiril. Njegova poslanica Korinćanima je bila tako cijenjena da su je neke Crkve ubrajale čak u kanon Svetog pisma.

U Crkvi danas slavimo i sv. Kolumbana, opata. Rođen je u Irskoj oko 450. godine, gdje je neko vrijeme živio kao monah. Potom je sa skupinom učenika, misionara, putovao po Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj i Austriji, osnivajući samostane. Prognan je u Italiju, u Lombardiju, a potom se povukao u Bobbio gdje je utemeljio samostan i izgradio crkvu. Tamo je i umro 615. godine. Taj je samostan bio jedno od središta zapadnoga monaštva.

Danas je i blaženi Mihael Augustin Pro, mučenik iz Meksika, gdje je rođen krajem 19. stoljeća. Kao mlad stupio je u Družbu Isusovu. U Europi je završio bogoslovne studije i postao svećenik. Vratio se u Meksiko samo nekoliko dana prije nego je izdana uredba o progonu kršćana. Tajno je slavio svetu misu, pa je uhvaćen i optužen za zločin. Bačen je u zatvor i nakon nekog vremena, bez sudskog postupka, strijeljan. Bilo je to na današnji dan 1927. godine. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 1988. godine.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/svetac-dana/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori