Ruski umirovljeni general Natkačev: Ruske snage iz Bjelorusije mogle bi prodrijeti u zapadnu Ukrajinu

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

Umirovljeni ruski general i vojni stručnjak Jurij Netkačev smatra da bi najmanje devet tisuća ruskog vojnog osoblja, koje prolazi intenzivnu borbenu obuku u Bjelorusiju, moglo s nekoliko stotina oklopnih vozila prodrijeti iz Bjelorusije u Zapadnu Ukrajinu. One bi to učinile kako bi pokušale presjeći rute opskrbe Oružanih snaga Ukrajine iz Poljske.

Takvim potezom, ako bi bio uspješan, zadao bi se težak udarac opskrbi ukrajinske vojske i najvećeg dijela Ukrajine vojnom opremom i drugim robama koje sa zapada stižu najviše preko Poljske, a ugrozio bi se i ukrajinski izvoz.

Netkačevljevu izjavu objavio je ruski dnevnik Nezavisimaja gazeta od 22. studenoga, u članku pod naslovom Hoće li se trupe CSTO-a pridružiti specijalnoj operaciji u Ukrajini. To je kratica za Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti, osnovanu 1994., nedugo nakon raspada Sovjetskog saveza, s idejom povezivanja bivših republika raspalog Sovjetskog saveza u vojno-sigurnosnu organizaciju.

O eventualnom sudjelovanju združenih snaga CSTO-a u osiguravanju područja nuklearne elektrane Zaporižja i nekih drugih ukrajinskih područja pod nadzorom ruske vojske razgovarat će se na skupu te organizacije 23. studenoga u Erevanu, u Armeniji.

U CSTO-u su Rusija, Bjelorusija, Armenija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan. No međusobni odnosi između nekih od njih nisu dobri, a neke od njih distancirale su se od ruske invazije Ukrajine. Tu organizaciju još prije napustili su Azerbajdžan, Gruzija i Uzbekistan. U Parlamentarnoj skupštini sudjeluju od 2013. u statusu promatrača Srbija i Afganistan.

Osim oružanog rata između Rusije i Ukrajine, vodi se i tzv. hibridni rat između Rusije i zemalja koje pomažu Ukrajini i koje su Rusiji uvele sankcije. Sastavni dio tog rata jest i informativni rat.

 

Povezani sadržaj:

Šiljo: Rusija ima i dalje više vojnih i drugih aduta, Putin jest u škripcu, ali je i Zelenski u teškom položaju

 

Nezavisimaja gazeta/Hrvatsko nebo

Odgovori