GRANICA IPAK POSTOJI: Koliko u Njemačkoj možete dodatno zaraditi bez plaćanja poreza?

Vrijeme:2 min, 54 sec

 

Zaposleni mogu zaraditi do 520 eura mjesečno od honorarnog posla bez plaćanja poreza ili doprinosa na dohodak. Do listopada 2022. godine ta granica je bila najviše 450 eura mjesečno, nakon čega je iznos povećan na 520 eura mjesečno.

Zaposleni mogu zaraditi do 520 eura mjesečno od honorarnog posla bez plaćanja poreza ili doprinosa na dohodak. Do listopada 2022. godine ta granica je bila najviše 450 eura mjesečno, nakon čega je iznos povećan na 520 eura mjesečno, piše Fenix-magazin.

U iznimnim slučajevima ovaj se maksimalni iznos može jednom prekoračiti. Ukupan prihod od honorarnog posla ne smije prelaziti granicu zarade od 6.240 eura godišnje, što odgovara prosjeku od 520 eura mjesečno, pišu njemački mediji.

Izuzetak od godišnjeg maksimuma od 6.240 eura su veća primanja koja se pojavljuju povremeno i nepredvidivo. “Povremeno” znači da se to događa najviše tri puta u razdoblju od dvanaest godina.

Granica od 7.280 eura

Na primjer, novac od osiguranja za bolovanje smatra se “nepredvidivim”, dok se povećanje primanja kao rezultat sezonskog prekovremenog rada smatra predvidljivim. U tom slučaju zarada ne smije biti veća od 7.280 eura.

Ako zaposlenik zbog redovitih i predvidivih prekovremenih sati prijeđe granicu zarade od 6.240 eura, nalazi se u radnom odnosu na koji se plaćaju doprinosi.

Jednokratne isplate kao što su božićnice ili godišnji odmor računaju se u ukupnu zaradu i stoga se moraju uzeti u obzir u ukupnom iznosu za godinu. Situacija je drugačija s neoporezivim dodatnim prihodima: To uključuje jednokratni prihod ili stalne naknade, dodatke i subvencije kao što su npr. naknade za rad nedjeljom, državnim praznikom i noćni rad. Oni se ne moraju uzeti u obzir u maksimalan godišnji iznos.

Problemi s poreznom

Mini posao ne mora biti naveden u poreznoj prijavi, ali poslodavac mora platiti dva posto paušalnog poreza na dohodak. Ako se ta dva posto ne isplate, onda osoba koja radi mini job može imati problema s poreznom službom.

Od 2013. godine osobe koje rade mini job su obveznici sustava mirovinskog osiguranja. No, imaju mogućnost izuzeća iz obveznog mirovinskog osiguranja podnošenjem pisanog zahtjeva. Ako zaposlenik to ne učini, plaća mjesečni udio od 3,6 posto plaće (pravilo koje je stupilo na snagu od 1. siječnja 2018.).

Međutim, obvezni doprinos se obračunava s minimalnom granicom procjene doprinosa od 175 eura. Poslodavac uplaćuje 15 posto u mirovinsko osiguranje. Propisi za mirovinske doprinose ostaju na snazi ​​čak i uz povećanje granice za mini posao u listopadu 2022. Oni koji su se već oslobodili plaćanja obveznog mirovinskog osiguranja ne moraju to ponovno učiniti.

Dva mini posla

Uredba o malom poslu primjenjuje se uz glavni posao, sve dok se ne obavlja više od jednog malog posla. Morate navesti na poreznoj kartici ako imate drugi honorarni posao. Tako se od drugog zaposlenja s nižom plaćom više ne primjenjuje paušalna stopa poreza na plaću od 2 posto. Pravilo je da se mini-posao koji se prvi prihvati tretira kao mini-posao.

Dakle, kratkoročni drugi mini-posao ne podliježe ograničenju zarade, također je izuzet od socijalnog osiguranja i ne dodaje se mini-poslu koji je u osnovi 520 eura. Pod određenim uvjetima, kratkoročni mini posao može se oporezivati ​​fiksnom stopom od 25 posto.

https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)