I u današnjoj Cristiadi potrebni su suvremeni Cristerosi!

Vrijeme:1 min, 58 sec

 

Danas, gotovo stotinu godina nakon tih zbivanja u Meksiku, posrijedi je isti sukob, ali samo u drugim okolnostima i na drukčije načine, između vjernika i svjetovnih vlasti koje progone Crkvu i vjernike. I u današnjoj „Cristiadi“ potrebni su suvremeni Cristerosi, koji će se suprotstavljati onima koji zatiru našu vjeru i našu slobodu. 

Papa Pio XI. ustanovio je blagdan Krista Kralja 11. prosinca 1925. kao odgovor na rast liberalnog sekularizma i kolektivističkog komunizma. To je bilo vrijeme kada se mijenjala politička karta svijeta, a vodeće političke snage nijekale Krista i gurale Crkvu, vjeru i vjernike „na periferiju“ ili ih otvoreno i grubo progonile. Nije se to događalo samo u Europi, nego i u Latinskoj Americi.

U Meksiku je godine 1926. buknuo sukob (Cristiada) između Vlade koja je progonila kršćane, uglavnom katolike, i provodila nasilnu sekularizaciju, i pobunjenika (Cristerosi), koji su se borili za svoju vjersku, ali i za opću slobodu. U borbu su polazili s pokličem „Živio Krist Kralj!“. Papa Pio XI. osudio je g. 1926. u svojoj enciklici Iniquis afflictisque vladin okrutni progon meksičkih katolika.

Godine 1929. sklopljen je sporazum između Katoličke crkve i vlade te je obustavljen sukob. No Cristerosi nisu bili pozvani na pregovore i nisu mogli shvatiti kako je Crkva mogla popustiti državnim vlastima, koje su smatrali neprijateljima nebeske vlasti. Iako razočarani, teška srca poslušali su svećenstvo i predali se. Država je obećala da će biti snošljivija prema Crkvi i dopustiti da se ponovno služe mise, ali zakoni kojima je bilo ograničeno djelovanje Katoličke crkve (i ostalih vjerskih zajednica) nisu se promijenili.

Papa Ivan Pavao II. 21. kanonizirao je u svibnju 2000. 25 mučenika iz razdoblja Cristiade, a još 13. meksičkih mučenika beatificirano je na svetkovinu Krista Kralja 20. studenoga 2005. Taj blagdan za nas katolika znači da sve vlasti, sva kraljevstva ovoga svijeta prolaze, nestaju, a Kristovo Kraljevstvo da opstaje. I želimo da Krist kraljuje u našem srcu, u našoj domovini i u cijelomu svijetu.

Danas, gotovo stotinu godina poslije tih zbivanja u Meksiku, posrijedi je isti sukob, ali samo u drugim okolnostima i na drukčije načine, između vjernika i svjetovnih vlasti koje progone Crkvu i vjernike. I u današnjoj „Cristiadi“ potrebni su suvremeni Cristerosi, koji će se suprotstavljati onima koji zatiru našu vjeru i našu slobodu.

 

Povezani sadržaj:

Nevjerojatna hrabrost malog mučenika, zaštitnika Svjetskog dana mladih u Panami

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)