Milanović u Vukovaru: ‘Kata Šoljić je ostajala bez svojih sinova tako da su joj kidali srce, komad po komad’

Vrijeme:1 min, 56 sec

 

 

– U Bibliji ne znam za grozniju sudbinu od sudbine Kate Šoljić, ovom prilikom simboličke hrvatske majke, čija četiri sina su ostala bez života – rekao je Zoran Milanović

Gospođa Kata Šoljić je prošla kroz tragediju za kakvom treba tragati u povijesti naše kulture identiteta, a naša kultura i naš identitet su europski, mi smo europski narod, europska nacija – rekao je predsjednik Zoran Milanović u Vukovaru na otkrivanju spomenika Kati Šoljić i sinovima.

– Strah od zaborava, jer ovo što radite je borba protiv zaborava, ona je stalna u čovjekovu životu, nikada ne prestaje. Najveći čovjekov strah je strah od jeze i ništavila. Kada te nema, kada o tebi više nitko ne govori… U Bibliji ne znam za grozniju sudbinu od sudbine Kate Šoljić, ovom prilikom simboličke hrvatske majke, čija četiri sina su ostala bez života – rekao je Milanović.

– Kata Šoljić je ostajala bez svojih sinova tako da su joj kidali srce, komad po komad, ubod po ubod, klijetku po pretklijetku. Takva bol je prosječnom čovjeku nezamisliva. Hrvatski branitelji koje više volim pozdravljati kao osloboditelje. Branitelji ste bili u početku, na kraju kada je obranjeno trebalo je oslobađati – izjavio je Milanović.

Kazao je kako je bio na Kupresu prije desetak dana.

– To je druga država, ali za slobodu i sigurnost Hrvatske te bitke su bile presudne. Tamo je poginulo dosta naših ljudi – rekao je Milanović dodajući kako je tamo spomenik poginulima od kojih su neki bili Vukovarci.

Vukovar: Milanović na ceremoniji otkrivanja spomenika koji je posvećen Kati Šojić i sinovima
17.11.2022., Vukovar -Predsjednik Republike prisustvovao je otkrivanju spomenika Kati Soljic i sinovima. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

– Bilo im je suđeno da prežive Vukovar, tamo su pali – izjavio je Milanović dodajući da je nedavno taj spomenik oštećen. Počinitelje je nazvao ‘huljama’.

– Jedan veliki državnik, možda ne toliko dobar za nas, ali dobar za svoju zemlju, je rekao da je definicija uspjeha u životu, u politici, ići od neuspjeha do neuspjeha bez da izgubiš entuzijazam, nadajući se uspjehu. Taj entuzijazam ne smijemo izgubiti. Zemlju ste stvorili, ona je dobra, prije svega draga i osim nas nikome nije stalo – rekao je.

– Ta zemlja, osim što nam je draga mora biti dobra, zdrava, uspješna i mora biti instrument za postizanje naših ciljeva. Ti ciljevi su uvijek bili skromni, plemeniti, jednostavni, bazični, osnovne ljudske potrebe – rekao je.

– Domovini vjerni i živjeli – rekao je.

Vecernji.hr/Branimir Bradarić/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori