U igri čak 12.5 milijardi eura: Ovo je deset najvećih zvijezda katarskog Mundiala

Vrijeme:3 min, 26 sec

 

Uoči Svjetskog prvenstva u Kataru predstavljamo deset najvećih zvijezda koje će nastupiti na Mundijalu: Messi, Ronaldo, Modrić, Benzema…

Iako klupska natjecanja poput Lige prvaka i Premier lige plijene ogromnu pažnju ljubitelja nogometa, i dalje ne postoji ni približno veliko ni cijenjeno natjecanje kao Svjetsko prvenstvo. Činjenica da se svjetska smotra održava svake četiri godine ovo natjecanje čini posebnijim od ostalih, a ta posebnost očituje se i po igračima koji, čak i kad nisu u najboljoj klupskoj formi, na Mundijal dolaze u svojem najboljem mogućem izdanju jer je predstavljati naciju, za razliku od predstavljanja privatnog poslodavca, nešto znatno veće i važnije.

De Bruyne protiv Luke

Na Svjetskom prvenstvu u Kataru koje počinje ove nedjelje vidjet ćemo nevjerojatnu količinu nogometne vještine, znanja i talenta, a te tri stvari nam Transfermarkt brojčano predstavlja kao 12,5 milijardi eura u ukupnoj vrijednosti nogometaša koji će predstavljati svoje zemlje. Neki od njih će vam biti anonimniji, neke ćete vjerojatno poznavati, ali za ovih deset glavnih zvijezda koje ćemo navesti vjerojatno znaju i oni koji ne prate nogomet.

Riječ je o nogometašima koji su svojim vrhunskim igrama, bilo riječ o recentnijoj formi ili pak širem pogledu na karijeru, zaslužili biti u društvu najboljih nogometaša današnjice, a neki od njih u društvu najboljih svih vremena. Neke od njih ćemo, nažalost, posljednji put gledati na ovako velikoj pozornici, stoga je Katar 2022. šansa za svjedočenjem “posljednjeg plesa” nekoliko velikana ovog sporta.

Bez obzira na godine i recentne situacije u karijerama, Lionel Messi (35) i Cristiano Ronaldo (37) i dalje su dvije najveće zvijezde u svijetu nogometa i po mnogima dva najbolja igrača u povijesti. Sa svim problemima koje nosi u Manchester Unitedu, Ronaldo je sada na SP-u u dresu Portugala što je jedna potpuno druga priča i bit će silno motiviran u svojem vjerojatno i zadnjem SP pokušaju. Motiviran će biti i Messi, koji nakon sjajne polusezone u PSG-u silno želi osvojiti SP s Argentinom, koja ne zna za poraz već 35 uzastopnih utakmica.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Portugal training | Autor : PEDRO NUNES/REUTERSFoto: PEDRO NUNES/REUTERSSoccer Football – FIFA World Cup Qatar 2022 – Portugal training – Cidade do Futebol, Oeiras, Portugal- November 14, 2022 Portugal’s Cristiano Ronaldo during training REUTERS/Pedro Nunes Photo: PEDRO NUNES/REUTERS

Kao i Messi, briljantnu formu u PSG-u imaju Neymar (30) i Kylian Mbappé (23), koji bi trebali biti vođe svojih reprezentacija do uspjeha, a otegotna okolnost za njih je što su Brazil i Francuska, uz Argentinu, u prvom krugu favorita i sve osim osvajanja SP-a bi u njihovim državama bilo smatrano neuspjehom. U dresu francuske Mbappéu će u sprečavanju tog neuspjeha pokušati pomoći trenutačno najbolji nogometaš svijeta, osvajač Zlatne lopte za 2022. Karim Benzema (34) koji je u Realu pokazao kako biti najbolji u onim najvažnijim utakmicama.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Brazil Training | Autor : MASSIMO PINCA/REUTERSFoto: MASSIMO PINCA/REUTERSSoccer Football – FIFA World Cup Qatar 2022 – Brazil Training – Juventus Center, Turin, Italy – November 15, 2022 Brazil’s Neymar and Vinicius Junior during training REUTERS/Massimo Pinca Photo: MASSIMO PINCA/REUTERS

Isto je to pokazao i njegov suigrač iz Reala, kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić (37), jedini veznjak u povijesti profesionalnog nogometa koji je nakon 36. godine života zadržao ovako suludo visoku kvalitetu igre. Luka brani naslov najboljeg igrača s prošlog SP-a, a neobično je za reći da je sada, s 37 na leđima, još u boljoj formi nego što je bio uoči Rusije. Rame uz rame Luki, među favoritima za najboljeg veznjaka je Kevin de Bruyne (31) s kojim ćemo se susresti u grupnoj fazi. U posljednjih pet godina nema boljeg asistenta na svijetu od belgijskog čarobnjaka iz Cityja.

Lewinih 240 golova

A u posljednjih pet godina nema boljeg strijelca na svijetu (240 golova) od Roberta Lewandowskog (34), koji s Poljskom traži veliki rezultat na SP-u, rezultat koji još uvijek nije doživio u svojoj karijeri. Ne treba zaboraviti ni čovjeka koji brani naslov najboljeg strijelca s prošlog SP-a, Harryja Kanea (29) koji kao kapetan Engleske ima dobru priliku obraniti tu titulu, a ne treba zaboraviti ni njegova suigrača Heung-min Sona (30) koji je u posljednje tri sezone tiho postao jedan od najboljih krilnih napadača u Premier ligi, ali i u svijetu.

Edi Džindo/VL/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)