Vojni stručnjak upozorio: Ruske snage mogle bi pokrenuti masivni topnički napad na Herson

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

General Richard Dannatt rekao je kako je situacija u južnom gradu “zanimljiva” i da su ruske snage “izgubile tu bitku prije nekoliko mjeseci, a ne prije samo nekoliko dana i tjedana”

Ruske snage mogle bi pokrenuti “masivni topnički napad” na Herson nakon što su se u petak povukle iz tog strateškog grada, upozorio je bivši zapovjednik britanske vojske, general Richard Dannatt.

Dannatt je za Sky News rekao kako je situacija u južnom gradu “zanimljiva” i da su ruske snage “izgubile tu bitku prije nekoliko mjeseci, a ne prije samo nekoliko dana i tjedana”.

– Prije dosta vremena propao je njihov pokušaj probijanja od Mariupolja preko Hersona do Mikolajiva kako bi zauzeli Odesu i zaprijetili Moldaviji i time uskratili Ukrajincima bilo kakvu južnu obalu – istaknuo je vojni stručnjak pa upozorio da je stvarnost sada takva da će Rusi pripremati obrambene položaje na istočnoj obali rijeke Dnjepar. S tog područja lako mogu granatirati Herson.

– Brinem se da će se ljudi u Hersonu, koji su sada oduševljeni, početi kretati uokolo kao da su se stvari vratile u normalu, a da će onda Rusi pokrenuti masivni topnički napad – tvrdi.

Local residents celebrate after Russia's retreat from Kherson, in central Kherson | Autor : VALENTYN OGIRENKO/REUTERSFoto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERSLokalno stanovništvo slavi nakon ruskog povlačenja iz Hersona

Upitan je li predsjednik Vladimir Putin trebao prisustvovati summitu G20 na Baliju, Dannatt smatra kako on nikada nije ni namjeravao ići.

– Možda misli da je hrabar čovjek, ali nije planirao ići i suočiti se s 19 drugih svjetskih čelnika. Poslao je Lavrova da radi njegov posao umjesto njega – kazao je.

Govoreći o tome može li se posredovati u dogovoru između Ukrajine i Rusije, Dannatt je rekao kako se “jako nada” da se vode razgovori u pozadini.

– Nije na nama na zapadu da govorimo Zelenskom da započne pregovore, to mora biti njegov vlastiti proces donošenja odluka – ustvrdio je.

Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy visits Kherson | Autor : Ukrainian Presidential Press SerFoto: Ukrainian Presidential Press SerUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio Herson

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva, na temelju obavještajnih informacija, navelo je kako je ruska vojska do 12. studenog gotovo sigurno dovršila povlačenje snaga koje su držale teritorij zapadno od rijeke Dnjepar.

– Napuštanjem grada Hersona, Rusija je lučki grad Heničesk na Azovskom moru učinila “privremenom prijestolnicom” okupirane regije – navodi se te dodaje kako će Rusija vjerojatno preraspodijeliti jedinice vojnog zapovjedništva u područje Heničeska.

Odabir ovog područja, tvrde Britanci, ukazuje na prioritete i brige ruskih zapovjednika dok konsolidiraju svoju obranu u južnoj Ukrajini. Kako se pojašnjava, dobro je pozicioniran za koordinaciju akcija protiv potencijalnih ukrajinskih prijetnji iz Hersona ili preko Melitopolja, kao i za primanje pojačanja s Krima.

– Iznad svega, trenutno je izvan dometa ukrajinskih topničkih sustava koji su nanijeli tešku štetu ruskim terenskim zapovjednim mjestima – zaključuje se.

VIDEO Zelenski iznio ‘ukrajinsku formulu mira’, obratio se na summitu G20: ‘Rat se mora i može zaustaviti’

Dora Taslak/vl/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)