INSTITUT ZA RAT: “Ovo što Prigožin radi je bez presedana”

Vrijeme:2 min, 36 sec

 

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. U nastavku prenosimo dijelove:

Rusko Ministarstvo obrane (MO) eskaliralo je tvrdnje o ruskim teritorijalnim dobicima u Donjeckoj oblasti 13. i 14. studenog, vjerojatno kako bi naglasilo da ruske snage intenziviraju operacije u Donjeckoj oblasti nakon povlačenja s desne obale Hersonske oblasti.

Rusko Ministarstvo obrane tvrdi da su ruske snage dovršile zauzimanje Majorska (20 km južno od Bakhmuta) 13. studenoga i Pavlivke (45 km jugozapadno od grada Donjecka) 14. studenog nakon nekoliko tjedana nepostojanja tvrdnji o ruskim teritorijalnim dobicima.

Kako je ISW procijenio 13. studenog, ruske snage će vjerojatno ponovo uputiti trupe u Donjecku oblast nakon što napuste desnu obalu Hersonske oblasti, što će vjerojatno dovesti do intenziviranja operacija oko Bahmuta, grada Donjecka i u zapadnoj Donjeckoj oblasti. Ruske snage će vjerojatno ostvariti dobitke u tim područjima u nadolazećim danima i tjednima, ali ti dobici vjerojatno neće biti operativno značajni.

Ruski vojni blogeri: Zašto Zelenski nije napadnut u Hersonu

Ruski vojni blogeri iskoristili su posjet ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Hersonu kako bi kritizirali ruski vojni kapacitet značajnije nego prethodnih dana. Uglavnom su se žalili da je Zelenski stigao u Herson i da se mogao kretati uokolo s relativno malo brige o ruskim udarima i pitali su se zašto ruske snage nisu pokrenule udare na Zelenskog.

Jedan istaknuti vojni bloger primijetio je da to pokazuje da Rusija ne želi dobiti rat i kritizirao je ruske snage jer su dopustile Zelenskom da kroči na “ruski teritorij.”

Financijer grupe Wagner Jevgenij Prigožin nastavlja se etablirati kao visoko neovisan, staljinistički ratni zapovjednik u Rusiji, postajući istaknuta osoba unutar nacionalističke proratne zajednice.

Prigožin je komentirao rusku snimku pogubljenja navodno razmijenjenog Wagnerovog ratnog zarobljenika, Jevgenija Nužina, sarkastično podržavajući Nužinovo pogubljenje i osuđujući ga kao izdajicu ruskog naroda.

Prigožin ustrajno koristi svoje sudjelovanje u ruskoj invaziji na Ukrajinu kako bi učvrstio svoj utjecaj u Rusiji. Jedan vojni bloger izrazio je zabrinutost da je integracija Wagnerovih plaćenika u rusko društvo “uništenje čak i iluzije o zakonitosti i poštivanju prava u Putinovoj Ruskoj Federaciji.

“Ovo što Prigožin radi je bez presedana”

Vojni bloger je dodao da Prigožin preuzima inicijativu za proširenje Wagnerove moći u Sankt-Peterburgu dok ruske snage sigurnosti “spavaju”. Takva mišljenja nisu široko rasprostranjena među ruskim nacionalistima, ali naglašavaju zabrinutost zbog Prigožinove brze ekspanzije usred ruske “specijalne vojne operacije” i njezinih implikacija na Putinov režim.

Prigožin je, na primjer, zatražio da Ured glavnog tužitelja FSB-a istraži guvernera Sankt-Peterburga Aleksandra Beglova zbog veleizdaje, nakon što su dužnosnici Sankt-Peterburga odbili građevinsku dozvolu za njegov centar u gradu.

Također je javno ismijavao rusku birokraciju kada su ga pitali hoće li se njegove snage obučavati na ruskim vježbalištima, vjerojatno kako bi dodatno potvrdile neovisnost svojih snaga. Prigožinovi bezobzirni nestašluci u političkoj sferi su bez presedana u Putinovom režimu.

HMS/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori