Slovenija dobila prvu predsjednicu- Natašu Pirc Musar

Vrijeme:1 min, 15 sec

Slovenija je u nedjelju dobila svoju prvu predsjednicu u povijesti pošto je u drugom krugu predsjedničkih izbora Nataša Pirc Musar pobijedila svog protukandidata Anžea Logara.

Prema neslužbenim rezultatima nakon 90 posto prebrojanih glasačkih listića, Pirc Musar osvaja oko 54 posto glasova birača, dok je Logar dobio podršku od oko 46 posto, prenosi agencija STA. Na izbore je izašlo 50,58 posto birača.

– Nataša Pirc Musar postat će prva predsjednica Republike Slovenije. Iskreno joj čestitam na pobjedi. Vjerujem da će održati riječ i biti predsjednica svih nas. U kampanji joj nije bilo jednostavno, mnogi su je otpisali, ali bila je ustrajna, rekao je Anže Logar, kandidat SDS-a na predsjedničkim izborima u Republici Sloveniji.

Logar je u prvom krugu predsjedničkih izbora prije tri tjedna dobio najviše glasova. Za njega je glasovalo 33,95 posto birača, dok je za Pirc Musar na drugom mjestu glasalo njih 26,88 posto.

Osim njih dvoje, za mjesto predsjednika republike natjecalo se još pet kandidata – Milan Brglez, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Vladimir Prebilič i Sabina Senčar.

Budući da niti jedan od sedam kandidata nije dobio više od 50 posto glasova, o novom predsjedniku ili predsjednici odlučivao današnji drugi krug u koji je ušlo dvoje kandidata koji su 23. listopada dobili najviše glasova.

Ovi predsjednički izbori sedmi su u povijesti samostalne Slovenije. Dva petogodišnja mandata predsjednik je bio Milan Kučan, nakon njega Slovenijom su predsjedali Janez Drnovšek i Danilo Tuerk, a potom u dva mandata Borut Pahor.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori