Biden: S Kinom ne želimo ni hladni ni pravi rat. Analitičare zabrinula ta izjava

Vrijeme:4 min, 5 sec

 

Xi se složio s Bidenom da se protive upotrebi, ili prijetnjama upotrebe, nuklearnog oružja u Ukrajini, priopćila je Bijela kuća

Prvi susret oči u oči američkog predsjednika Joea Bidena i kineskog Xija Jinpinga, dvojice najmoćnijih lidera na svijetu, koji se danas dogodio u Indoneziji, privukao je pozornost čitavog svijeta. Dvije zemlje u sve su lošijim odnosima, i obje strane pozitivnom smatraju činjenicu da su se dvojica lidera uopće susrela, prvi put u gotovo dvije godine od početka Bidenova mandata, kada je susret bio virtualan.

No, primjetno je da američki i kineski dužnosnici sve češće spominju riječ “rat”, makar govoreći da je cilj ovog sastanka bio izbjegavanje “slučajnog” konflikta između dvije supersile.

Trosatni razgovor

Sastanak je održan na indonezijskom otoku Baliju, uoči današnjeg početka summita lidera G20, skupine 20 najvećih ekonomija svijeta, među kojima su 19 država i Europska unija koja predstavlja i Hrvatsku. U toj skupini nalaze se i Sjedinjene Države, Rusija, Meksiko, Japan, Južna Afrika, Turska, Njemačka, Francuska… Te zemlje čine 85% svjetskog BDP-a i 75% svjetske trgovine.

No, sastanak Xija i Bidena privukao je više pozornosti od summita G20. Trajao je dugo, više od tri sata, i poslužio je dvojici lidera da jedan drugom priopće nekoliko pomirljivih stavova, ali i upozorenja. Nakon sastanka Peking je priopćio da je Xi Bidenu rekao da je Tajvan za Kinu crvena linija, odnosno ključno pitanje. Xi je svojim sunarodnjacima više puta obećao “ponovno ujedinjenje” s Tajvanom koji smatra odbjeglom kineskom provincijom.

No, SAD s demokratskom otočnom de facto državom njeguje dobre veze te pomaže tajvansku vojsku. Biden je obećao nekoliko puta da će braniti Tajvan napadne li ga Kina, što su dužnosnici Bijele kuće zatim svaki put demantirali, inzistirajući da se SAD drži svoje politike “strateške dvosmislenosti” – odnosno odbijanja jasne tvrdnje što će napraviti pokuša li Peking zauzeti otok. – Apsolutno ne mislim da će biti novog hladnog rata između SAD-a i Kine – rekao je Biden nakon zaključenja sastanka s kineskim liderom. Dodao je da iz poruka kineskog predsjednika nije iščitao “neizbježnu namjeru” Kine da pokrene invaziju na Tajvan te je rekao da se politika SAD-a prema Tajvanu i Kini nije promijenila. – Jasno sam poručio da želimo da se pitanja preko tjesnaca (između Kine i Tajvana koje odvaja Tajvanski tjesnac op. a.) mirno riješe – rekao je Biden i zatim dodao: “Uvjeren sam da me točno razumio što sam htio reći.” Za kineskog kolegu i suparnika rekao je da se ponašao kao i svaki put dosad – izravno i bez okolišanja. Rekao je i da su dvojica lidera bila vrlo otvorena jedan s drugim, i odgovorio s “da” kad su ga novinari pitali je li se Xi doimao kao netko tko je spreman na kompromise oko nekih pitanja. Kina je pak naglasila koliko je za nju ključno pitanje Tajvana, i nemiješanja SAD-a u unutrašnje poslove te zemlje, u koje ona ubraja i taj otok. “Predsjednik je naglasio da je pitanje Tajvana u samom središtu osnovnih interesa Kine, temelj političkih odnosa Kine i SAD-a te prva crvena linija koja se ne smije prijeći”, priopćilo je nakon sastanka kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Kinu je posebno razgnjevio posjet Tajvanu predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u kolovozu. Protiv tog posjeta bio je i sam Biden pa je Amerikanac jučer želio pridonijeti smirivanju tenzija koje su tada nastale. Uoči sastanka sa Xijem, američki predsjednik izjasnio se da mu je glavni cilj rad na izbjegavanju rata dvije zemlje. “Dijelimo odgovornost, smatram, pokazati da Kina i SAD mogu izgladiti svoje razlike, spriječiti da natjecanje ikada preraste u situaciju koja se približava ratu te pronaći načina raditi zajedno na hitnim globalnim temama koje traže našu suradnju”, rekao je Biden prije sastanka. Činjenica da američki predsjednik uopće govori o mogućnosti rata dvije zemlje zabrinula je neke analitičare.

Nova era odnosa

Bijela kuća danas je priopćila da je Biden Xiju rekao da se SAD planira “žestoko natjecati” s Kinom, ali da natjecanje nikada ne smije prerasti u konflikt. Američki predsjednik izrazio je protivljenje “sve agresivnijim” kineskim postupcima prema Tajvanu te su dvojica lidera razgovarala i o ratu u Ukrajini.

Xi se složio s Bidenom da se protive upotrebi, ili prijetnjama upotrebe, nuklearnog oružja u Ukrajini, priopćila je Bijela kuća. Kina je pak, sumirajući sastanak, priopćila da je Xi Bidenu rekao da ga zabrinjava situacija u toj zemlji i da se Peking zalaže za uspostavu mira, ali nije spomenula nuklearne prijetnje.

Između dvije zemlje postoje brojne vrlo ozbiljne nesuglasice. Imaju različit stav o ratu u Ukrajini, za koji je Kina rekla da ga je isprovocirao NATO, o Sjevernoj Koreji, međunarodnom poretku te, poglavito, Tajvanu. Biden je prije mjesec dana zabranio izvoz čipova u Kinu, ne samo iz SAD-a, nego iz bilo koje zemlje ako se za te čipove koriste američke komponente. Ta će odluka naštetiti kineskoj industriji, i za mnoge je analitičare ona označila i započinjanje nove, još više neprijateljske ere natjecanja dvije sile.

Dino Brumec/VL/https://www.vecernji.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)