AMERIČKI VOJNI VETERAN OTKRIO: Putin u rukavu ima još jedno moćno oružje od kojeg Europa strahuje

Vrijeme:2 min, 27 sec

 

Roger Pardo Maurer, američki veteran koji je sudjelovao u ratovima u Iraku i Afganistanu, tvrdi da postoji mogućnost napada taktičkim elektromagnetnim impulsom (EMP)

Nakon neslavnog poraza u Hersonu i povlačenja ruske vojske iz ovog strateški važnog grada na jugu Ukrajine, tamošnji dužnosnici su u strahu zbog narednog poteza Vladimira Putina. Sve češće se govori o mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja, a američki vojni veteran sada je otkrio da Putin ima još jednog asa u rukavu, za kog svijet do sada nije znao.

Roger Pardo Maurer, američki veteran koji je sudjelovao u ratovima u Iraku i Afganistanu, otkrio je da tradicionalno nuklearno oružje nije jedino kojim Rusija raspolaže.

On tvrdi da postoji mogućnost napada taktičkim elektromagnetnim impulsom (EMP). Ovo je jedna vrsta nuklearnog oružja koje je osmišljeno tako da stvara jak impuls energije koji dovodi do kratkih spojeva električnih aparata, piše Poslovni.hr.

To mogu biti računala, telefoni, radio, semafori i slično, a glavna moć ovog oružja leži u tome što samo u nekoliko sekundi može onesposobiti čitavu zemlju tako što će je ostaviti bez struje, svijetla, mogućnosti komunikacija i transporta, piše Nova.rs.

Kako izgleda EMP napad

Kako su objasnili stručnjaci, u slučaju EMP napada, na nebu se pojavljuje plava kugla, koja podsjeća na meduzu. Nakon jakog udara, slijedi neobična tišina.

Moć EMP napada, pored činjenice da nas može ostaviti bez mogućnosti da se grijemo i komuniciramo, je i u onesposobljavanju sredstava transporta, što može ostaviti civile zatočene bez hrane i grijanja.

U slučaju Ukrajine, to bi značilo da bi već narušene infrastruktura i električne mreže bile potpuno uništene. Tako bi se vlasti morale okrenuti rješavanju tog gorućeg problema, što na frontu ostavlja prostor Rusima za napredak.

Gotovo sva obrambena oprema koju je NATO dostavio Ukrajini, poput radija, GPS navigacije i bespilotnih letjelica, ovisi o električnoj energiji. Pretpostavlja se kako bi dugotrajni elektromagnetski učinci udara mogli uništiti 90 posto satelita iznad pogođene zone unutar tri mjeseca.

Promjena toka rata

Pardo Maurer tvrdi da bi EMP napad na Ukrajinu pokrenuo situaciju koju Rusija više ne bi mogla kontrolirati. Prema njegovom mišljenju, ako bi se Putin odlučio na taj korak, naišao bi na snažan i udružen odgovor članica NATO saveza.

Iz tog razloga, američki vojni veteran smatra da je neophodno da zapadni saveznici sada pruže Ukrajini pomoć u pripremi koja bi eventualno odbila EMP napad.

Tako Ukrajince treba naučiti šta on nosi sa sobom i načine na koji se može ublažiti. Kada je riječ o opremi, Pardo Marurer kaže da bi ona morala uključivati analogne radio prijemnike, svjetiljke i baterije.

Upotreba EMP oružja od strane Rusije, prije svega Vladimira Putina, može ozbiljno ugroziti slobodu Ukrajine, ali i utjecati na budućnost ratovanja, ocjenjuje ratni veteran.

Ako se Rusija odluči na ovaj korak, a Zapad popusti, to znači da se stvara rizik da i ostale zemlje poput Kine ili Sjeverne Koreje slijede „loš primjer“ Kremlja.

Obje ove zemlje imaju opremu i mogućnost korištenja taktičkog elektromagnetnog pulsa.

Vecernji.ba/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori