AMERIČKI INSTITUT/Rusko povlačenje iz Hersona nije zamka, ali bitka nije gotova

Vrijeme:1 min, 47 sec

 

Američki sigurnosno-obrambeni think tank Institut za ratne studije (ISW) u novom je izvješću analizirao rusko povlačenje iz Hersona. Naredbu o povlačenju ministra obrane Sergeja Šojgua izrečenu jučer generalu Sergeju Surovikinu u televizijskom prijenosu uživo opisali su kao “inscenirani televizijski sastanak”.

 

“Cijelom ruskom kontingentu trebat će neko vrijeme da se povuče preko rijeke Dnjepar i još uvijek nije jasno hoće li ruske snage moći izvesti uredno povlačenje pod pritiskom Ukrajine. Bitka kod Hersona nije gotova, ali ruske snage su ušle u novu fazu dajući prednost povlačenju svojih snaga, umjesto pokušaja potpunog zaustavljanja ukrajinske protuofenzive”, piše ISW.

Rekli su i kako je ukrajinska velika protuofenziva u smjeru Hersona koja je započela u kolovozu vjerojatno uspjela i to bez potrebe za velikim kopnenim manevrima. Ukrajinske trupe pokretale su stalne napade na mostove preko rijeke Dnjepar i ciljale opskrbne centre i skladišta streljiva na istočnoj obali što je otežalo opskrbu ruske vojske na zapadnoj obali.

“Pokušat će usporiti Ukrajince”

Čak su i Rusi priznali da je povlačenje prirodna posljedica ciljanih i sustavnih ukrajinskih napada koji su rusku skupinu na zapadnoj obali koštali glavnih opskrbnih arterija. “Malo je vjerojatno da će rusko povlačenje sa zapadne obale Dnjepra biti zamka koja treba namamiti ukrajinske trupe u veliku borbu u blizini grada Hersona, kao što neki ukrajinski i zapadni izvori sugeriraju”, smatra ISW.

“Ruski zapovjednici će sigurno pokušati usporiti ukrajinsko napredovanje kako bi se povlačenje odvijalo uredno, a neke snage bi mogle ostati u gradu da uspore ulazak ukrajinskih trupa. No sve te borbe će biti tek sredstvo za postizanje cilja uspješnog povlačenja”, dodaju. U analizi se spominje i da su ruski mediji najavu povlačenja dočekali s očekivanim bijesom i zabrinutošću.

“Nekoliko ruskih vojnih blogera naglasilo je da je povlačenje prirodna posljedica sustavnih neuspjeha unutar ruske vojske i zapovjednih struktura. Isti izvori su također naglasili da je ovo veliki poraz za ruske snage jer gube teritorij koji je Rusija anektirala i smatrala svojim. Međutim, mnogi istaknuti blogeri stalo su na stranu Surovikina i pohvalili odluku kao nužnu, što ukazuje da je rusko vodstvo naučilo iz informativnih učinaka katastrofalnog ruskog povlačenja iz Harkivske oblasti sredinom rujna”, navodi ISW.

 

hb.hteam.org

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)