VIDEO/Plenković o Fortenovi: ‘Mirovinski fondovi puno toga moraju objasniti. Osobito jedan od njih…‘

Vrijeme:1 min, 33 sec

 

‘Sve ono što se na kraju dogodilo bilo je potpuno suprotno od onoga što su predstavnici tog fonda govorili i kompaniji, a i predstavnicima hrvatskih vlasti‘, rekao je premijer o AZ fondu

Premijer Andrej Plenković danas je u Egiptu, gdje je održao govor na klimatskom skupu COP27, ponovno komentirao transakciju kojom je 43,4 posto udjela u Fortenovi od ruskog Sberbanka kupio Saif Alketbi, ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, poručujući kako puno toga u ovoj priči moraju objasniti i mirovinski fondovi, osobito AZ fond, javlja HRT.

Na novinarsko pitanje sprema li se “lex Fortenova”, Plenković je rekao da ne zna odakle sve te teze.

– Jako je puno loših i po meni nerazumnih teza u eteru, rekao je premijer.

Plenković je ponovio da je operacija oko Agrokora, iz kojeg je nastala Fortenova, bila uspješna.

– Ovo što se dogodilo u međuvremenu, da je kompanija koja je praktički bila u bankrotu dovedena ponovno na tržišne osnove, dogodilo se zahvaljujući mjerama koje smo poduzeli i aktivnostima uprave kompanije, rekao je Plenković.

Dodao je da je situacija uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu jednostavno ubrzala ionako najavljenu želju Sberbanka da izađe iz suvlasništva u Fortenovi.

Plenković je rekao i kako puno toga moraju objasniti mirovinski fondovi, osobito AZ fond, čiji je suvlasnik Allianz blokirao sudjelovanje mirovinskih fondova u otkupu Sberbankova udjela, prije nego što je stigla vijest da je udjel kupio ulagač iz Emirata.

– Mislim da puno toga moraju objasniti i mirovinski fondovi u ovoj priči, i to osobito ovaj AZ fond, gdje je sve ono što se na kraju dogodilo bilo potpuno suprotno od onoga što su predstavnici tog fonda govorili i kompaniji, a i predstavnicima hrvatskih vlasti, rekao je Plenković, a prenosi HRT.

D.A/Jutarnji list/https://www.jutarnji.hr/Hrvatsko nebo

povezano

S Fortenovom pri kraju je lišavanje Hrvatske njezine gospodarske suverenosti

 

Facebook komentari

komentara

Odgovori