Majke Srebrenice protiv dolaska hrvatskih vojnika u BiH, Čović ljutit: ‘A išli bi na more u Hrvatsku!‘

Vrijeme:2 min, 25 sec

 

Protiv te odluke ustao je i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić

Uskoro će se u Vijeću sigurnosti UN-a odlučivati i produženju misije EU u BiH – Althea. No, (ne)očekivano su se strasti uzburkale oko mogućeg sudjelovanja Hrvatske vojske u toj misiji. Tako je Udruženje “Majki Srebrenice i Žepe” uputilo pismo generalnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu u kojem ga pozivaju da “spriječi namjeru Hrvatske da se putem UN-a i NATO-a vojno angažira sa svojim oružanim snagama u BiH posredstvom misije Althea”.

U pismu Majki Srebrenice navodi se da je Vijeće Sigurnosti UN-a nizom svojih rezolucija tijekom agresije na BiH od 1992. do 1995. pozivalo tadašnju SRJ-Srbiju i Republiku Hrvatsku da poštuju suverenitet BiH te da svoje vojne i druge oružane snage povuku iz BiH”.

Nadalje, navode da je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio u pet presuda da je u BiH bio međunarodni sukob i da je Hrvatska bila agresor na BiH, te da je Hrvatska vojska bila vojno angažirana u cilju okupacije dijela BiH i pripajanja Republici Hrvatskoj”. Stoga Majke Srebrenice pozivaju da “shodno Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida i Akcionom planu Generalnog tajnika iz 2007. godine” spriječe namjeru Hrvatske da se vojno angažira u misiji Althea.

Protiv te odluke ustao je i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić. On je, pak, već ranije, napisao pismo glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu u kojem piše kako je “ratno vojno i političko rukovodstvo Hrvatske presuđeno za udruženi zločinački pothvat” te da bi to bio “neprimjeren angažman Vojske Hrvatske u mirovnoj misiji u BiH”.

Na pismo Majki Srebrenice odmah je reagirao i prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović kazavši kako nema razloga da Hrvatska vojska “ne bude dio mirovne misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini”. Čović je inače, pozdravio odluku Vijeća sigurnosti UN-a da produži misiju EUFOR-a u BiH.

Prema Čoviću, “nema nikakvog razloga da predstavnici bilo koje vojske ne budu dio mirovne misije”. Dragan Čović je čak kazao kako se još “nismo oslobodili prošlosti” te čak usporedio to s odlaskom građana BiH na ljetovanje u Hrvatsku.

– Nekome odgovara da idu na more, ali im ne odgovara da ovamo dođe vojnik iz Hrvatske – naljutio se Čović.

Javio se i bivši srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, prema kojemu je sudjelovanje Hrvatske vojske također neprihvatljivo te ističe da to nije predviđeno ni Daytonskim sporazumom.

“Ne mislim da je pametno da pripadnici vojske Hrvatske sudjeluju i misiji u BiH”, rekao je Ivanić. Dodatno navodi da to ne smeta Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske.

“Dodik se ne buni protiv toga”, kaže Ivanić te napominje da je Dodikovo “ponašanje takvo zbog njegovog odnosa s hrvatskim predsjednikom Milanovićem”. On bi, kaže, razumio Dodika, da u misiji sudjeluje i Vojska Srbije, ali nje tamo nema. Naime, Srbija nije ni članica EU ni NATO-a.

Jutarnji list/https://www.jutarnji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)