TWITER – Luka Mišetić : Na temelju čega bi bosanskohercegovački zakon bio nadležan nad predsjednikom Hrvatske kada govori u Sloveniji?

Vrijeme:1 min, 52 sec

 

Na portalu Klix objavljeno je da pravosuđe BiH provjerava navode iz krivične prijave protiv predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića zbog “negiranja genocida”  u Srebrenici. Tekst objave prenosimo u cijelosti bez prijevoda na hrvatski jezik kao i reakciju odvjetnika Luke Mišetića na Twiteru..

  Uredništvo Hrvatskog neba

 

 

Državno tužilaštvo provjerava navode iz krivične prijave protiv predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Krivična prijava podnešena je prošle godine protiv Milanovića, a zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Enver Bijedić tada je objavio da je podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Hrvatske zbog izjava u vezi sa Srebrenicom.

“Predmet je u radu, a više informacija ne možemo odavati”, kazali su za Klix.ba iz Tužilaštva BiH.

Kako je ranije iz diplomatskih izvora potvrđeno za naš portal, na radnom ručku predsjednika zemalja Zapadnog Balkana u Sloveniji, u sklopu procesa Brdo Brijuni u septembru, Milanović je obraćajući se šefovima država ponovio svoju raniju izjavu kako “ima raznih vrsta genocida, a u Srebrenici nije bio genocid”.

Navodnu izjavu Milanovića da u Srebrenici nije počinjen genocid njegov ured odbacio je kao laž.

Odlukom bivšeg visokog predstavnika u našoj zemlji Valentina Inzka krajem jula prošle godine izmijenjen je Krivični zakon BiH na način da se njegovom članu 145. dodao i stav “ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.

Novoimenovani glavni tužitelj Tužilaštva BiH nedavno je kazao da su sve prijave u slučajevima kršenja Krivičnog zakona u dijelu koji se odnosi na negiranje genocida u radu.

“Imamo preko 40 takvih predmeta, nemamo gotovo niti jedne do sada podignute optužnice jer nedostaje praksa pravosuđa u zemljama EU. Mi imamo određene predmete koje su testni predmeti tužilaštva, koji se odnose na govor mržnje u predmetu Višegrad koja je osuđujuće. Čekamo da vidimo praksu suda, a u stalnoj smo komunikaciji sa OHR-om”, poručio je Kajganić.

 ***

 

 

  Hrvatsko nebo

Odgovori