Ruski marinci uputili dramatičan apel Putinu: ‘Naši nesposobni zapovjednici nas tretiraju kao topovsko meso!’

Vrijeme:2 min, 22 sec

 

Vojnici su također poručili kako se ”ne mogu boriti jer su tjednima preživljavali bez dovoljno vode i hrane, a sada moraju u rat i sa zastarjelim puškama iz 1970-ih”

Marinci ruske 155. brigade mornaričkog pješaštva uputili su ovih dana pismo regionalnom guverneru u Donjecku u kojem tvrde da su izgubili 300 vojnika u četverodnevnom ”masakru” u Pavlivki, kako tvrde, zbog lošeg planiranja generala Rustama Muradova i Zuraba Ahmedova.

Vojnici su u zajedničkom pismu izrazili veliko nezadovoljstvo zapovijedanjem nadležnih, a tvrde i kako zapovjednici ”skrivaju kaos koji se događa u regiji” te ”namjerno mijenjaju brojke poginulih kako bi se odrekli odgovornosti”.

U pismu su zatražili od ruskog predsjednika Vladimira Putina da sam ”izvijesti o navodnom masakru” te da postavi neovisnu vojnu komisiju.

Ovo pismo osvanulo je istovremeno kada je objavljena i snimka koja navodno pokazuje tisuće mobiliziranih Rusa koji prosvjeduju protiv svog generala zbog nestašice vojne opreme. Kako navodi Daily Mail, tisuće vojnika usprotivilo se u ruskom gradu Kazanu jer ih se navodno na bojište šalje bez dovoljno vojne opreme.

”Sramite se”, ”Odlazi odavde i ”Dosta Putinovog režima”, uzvikivala je gomila major-generalu Kirilu Kulakovu (53).

Vojnici su također poručili kako se ”ne mogu boriti jer su tjednima preživljavali bez dovoljno vode i hrane, a sada moraju u rat i sa zastarjelim puškama iz 1970-ih”.

S druge strane, Putinov novinar izvještavao je o situaciji u Pavlivki, navodeći kako postoji bojazan da marinci postaju ”meso pomiješano sa zemljom i daskama”.

”Opet smo bili bačeni u neshvatljiv napad od strane generala Rustama Muradova i Zuraba Akhmedova, kako bi Muradov mogao dobiti bonuse od šefa glavnog stožera Valerija Gerasimova i svoj obećani Heroj Rusije (medalja)”, naveli su marinci.

”Dakle, mi i marinci s Kamčatke napredovali smo prema Pavlivki. Kao rezultat ‘pomno planiranog‘ napada ovih ‘velikih zapovjednika’ u četiri dana izgubili smo oko 300 ljudi, ubijenih, ranjenih i nestalih. ‘Izgubili smo 50 posto naše vojne opreme, a ovo je bila samo naša brigada. Neprijatelj uništava naše ljude na rutama evakuacije. Pavlivka je i niže od Ugledara, odakle nas napadaju”, dodali su.

U pismu su apelirali na guvernera da stupi u kontakt s Putinom i poslala komisija koja bi istražila ”masakr”.

”Nije ih briga ni za što osim za sebe, ljude nazivaju topovskim mesom”, smatraju marinci.

Rusko ministarstvo obrane danas se oglasilo povodom ovih navoda, demantirajući bilo kakve ”značajne gubitke”.

”Stručnim postupanjem zapovjednika postrojbi gubici marinaca za navedeno razdoblje ne prelaze 1 posto borbene snage, a 7 posto ranjenih, od kojih se značajan dio već vratio na dužnost”, navodi se, dok je guverner Oleg Kožemjako tek naveo kako su stvarne brojke ”daleko manje od onoga što piše u pismu”.

Vecernji.hr/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)