Koliko triler oko vlasničkih udjela u Fortenovi utječe na to kako kompanija posluje?

Vrijeme:2 min, 58 sec

 

Drama oko vlasničkog preslagivanja u Fortenova grupi, koja od srijede navečer intrigira javnost, nužno nameće pitanje je li ugroženo poslovanje tog najvećeg domaćeg poslovnog sustava. Iako podaci kompanije za treće ovogodišnje tromjesečje još nisu dostupni (Fortenova je dosad objavila podatke za prvo polugodište), iz različitih do sada objavljenih javno dostupnih podataka, poznato je nekoliko činjenica temeljem koji se može zaključiti kakvo je financijsko stanje u Fortenovi.

Valja pritom napomenuti da vlasnički odnosi kratkoročno gledano nemaju izravan utjecaj na poslovanje tvrtki iz sustava Fortenove. Dugoročno, činjenica da ruska Sberbanka, koja je pod međunarodnim sankcijama, ima 42 posto vlasničkog udjela, predstavlja ozbiljan problem zbog daljnjeg financiranja na međunarodnim tržištima. Uostalom, to i jest razlog zašto se čitavu godinu grozničavo traži investitora koji bi supstituirao Ruse u vlasničkoj strukturi.

Inače, zasluge za ulazak ruskih banaka Sberbanke i VTB-a u Fortenovu zasluge snosi Ivica Todorić, bivši vlasnik sada već ugaslog Agrokora, koji se kod ovih kreditnih institucija zadužio za 1,1 milijardu eura. Podsjetimo da je Todorić prvu kreditnu tranšu iz Sberbanka od 500 milijuna eura povukao u travnju 2014. godine, nepuna dva mjeseca od ruske aneksije Krima.

Valja podsjetiti i da je Agrokor ušao u izvanrednu upravu s oko 7,8 milijardi eura duga i omjerom duga i dobiti iz operativnog poslovanja od oko 30 puta. To znači da bi kompaniji trebalo 30 godine da vrati svoje dugove, ukoliko u tom periodu ne bi plaćala kamate i ne bi ništa ulagala u poslovanje, što je naravno nemoguće. U konačnici, top je ključan razlog zbog kojeg je prezaduženi Agrokor i završio u stečaju. Fortenova grupa je startala s ukupno nešto više od 1,4 milijarde eura duga, kao i potpuno novom vlasničkom strukturom, jer su dugovi koji nisu bili plaćeni u gotovini pretvoreni u vlasništvo.

Pri tome su tijekom izvanredne uprave dugovi Agrokora mikro i malim dobavljačima plaćeni u potpunosti, a ostalima je namirenje bilo u prosjeku oko 80 posto duga. Kako dugovi Todorićevog Agrokora financijskim institucijama, uključujući i Sberbanku, nisu bili plaćeni te su financijske institucije dobile najveće vlasničke udjele.

Čitav teret restrukturiranja duga Agrokora podnijeli su njegovi kreditori te u postupku izvanredne uprave nije bilo trošenja novca poreznih obveznika.

U trenutku osnivanja Fortenove dug je bio smanjen na oko 7,2 puta u omjeru prema EBITDA, što je bilo održivo, ali nije ostavljalo prostor za potrebnu razinu ulaganja u poslovanje. Prema zadnjim podacima, danas je omjer duga i dobiti iz operativnog poslovanja smanjen na 3,65 puta. Taj podatak otvara prostor da se buduća financiranja i refinanciranja dogovaraju s bankama po povoljnim tržišnim uvjetima, Naravno, uvijek prijeti opasnost da se sankcije na rusko suvlasništvo u firmi ne pokažu u perspektivi većim izazovom nego što su sada.

Često se spominje obveznicu na iznos od 1,157 milijardi eura koju treba refinancirati najkasnije u rujnu iduće godine. Deset mjeseci trebalo bi biti dovoljno vremena za tu operaciju.

Što se investicija tiče, tijekom prošle godine tvrtka je ulagala više od 125 milijuna eura, a prema najavama iz kompanije ove će godine investicije iznositi preko 130 milijuna eura CAPEXA. U Fortenovi očekuju da da će nakon novog refinanciranja podići investicijski kapacitet na gotovo 200 milijuna eura godišnje.

Što se tiče drame oko prodaje udjela Sberbanka, novi, navodni suvlasnik iz Dubaija, nije pokrenuo nikakve pravne radnje kako bi legalizirao svoje vlasništvo. Što se Hrvatske i EU tiče, suvlasnički udjel u vlasništvu Fortenova tako ostaje u stvarnom vlasništvu Sberbanke, kao što je bio i do sada, što znači da zbog sankcija ovaj udjel ne nosi prava koja inače proizlaze iz vlasništva – uključujući isplatu dividende i ostvarivanje većine glasačkih prava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)