Hoffmannovo “ne” zapošljavanju povlaštenih bošnjačkih kategorija u FUP presudilo stopiranju njegova imenovanja za ravnatelja FUP-a

Vrijeme:2 min, 39 sec

 

Situacija u Federalnoj upravi policije nikad nije bila složenija. Postoje najave uhićenja visoko rangiranih policijskih službenika koji se dovode u vezu sa Sky aplikacijom. Jedan od rijetkih preostalih Hrvata u ovoj policijskoj agenciji na zapovjednoj poziciji načelnika uniformirane policije, Zoran Čegar, opravdano je suspendiran. Međutim, v.d. ravnatelja FUP-a Ensad Korman je tu činjenicu iskoristio na način da je umjesto suspendiranog Čegara na njegovo mjesto imenovao Latifa Kabaša čime je, konačno, hrvatski rukovodni policijski kadar u sjedištu FUP apsolutno, što bi neki rekli, umiren, piše Hrvatski Medijski Servis.

Hrvati su ovime i nominalno, mada ga i sa Čegarom i bez njega podjednako nemaju, izgubili bilo kakav stvaran utjecaj u ovoj značajnoj policijskoj agenciji koja je, kada je bila uspostavljena, zamišljena kao policijska agencija ravnopravnih konstitutivnih naroda. Vremenom,mic po mic, Hrvati su gubili bilo kakav stvaran i pripadajuć značaj poglavito u rukovođenju radom ove agencije za provedbu zakona. Stvari su za Hrvate krenule nizbrdo surovom likvidacijom zamjenika federalnog ministra unutarnjih poslova Joze Leutara u ožujku 1999 godine usred Sarajeva.Tada se jasno pokazalo da Hrvat koji nije po volji političkog Sarajeva ne smije biti na visokoj rukovodnoj poziciji. I tako je i bilo.

Nakon Leutareve eliminacije, FUP-om su rukovodili policijski službenici Hrvati,koji su tu dovedeni, prije svega, radi bliskosti s pokojnim liderom SDA Sulejmanom Tihićem i živućim Zlatkom Lagumdžijom. I tada to nitko nije osporavao jer, Bože moj, ovi bošnjački politički mentori su bili nedodirljivi.

Danas se u sarajevskoj politici i javnosti osporava imenovanje Hrvata na mjesto ravnatelja FUP tezom da je aktualni i po važećem Zakonu o unutarnjim poslovima FBiH, jedini kredibilni kandidat glavni inspektor Granične policije BiH, Svevlad Hoffmann, kadar HDZ-a BiH, pri tom bez ijednog stvarnog dokaza.

S druge strane zanemaruje se činjenica da je Svevlad Hoffmann policijski službenik s dugogodišnjim policijskim iskustvom stečenom u MUP- u HR HB. Poslije rata je, uz pomoć IPTF, uspostavljao sarajevski Županijski MUP, u ulozi pomoćnika ministra i potom preko 20 godina policijskog iskustva u Graničnoj policiji BiH.

Dakle, kriterij izvrsnosti u cijelosti je u ovom slučaju zadovoljen. Uz to Hoffmann je diplomirani pravnik što je, na žalost, rijetkost kad govorimo o vrsti naobrazbe policijskih službenika u BiH. Pa, ipak, federalni premijer Novalić riskirajući i kazneni progon odbija izvršiti njegovo imenovanje.

Zašto? Odgovor, vrlo vjerojatno, leži u intervju pred Neovisnim odborom za izbor i imenovanje ravnatelja FUP a.

Naime, kako HMS doznaje, jedno pitanje jedne od članice Odbora i jedan Hoffmannov odgovor izgleda da su što se tiče aktualne bošnjačke politike definitivno zapriječile Hoffmannovu prohodnost prema poziciji ravnatelja.

Na pitanje biste li, kao ravnatelj FUP, prilikom upošljavanja davali prednost djeci “šehida i boraca Armije BiH”, Hoffmann je izravno odgovorio: “Ne bih. Smatram da u ovoj zemlji svi imaju pravo na zapošljavanja pod jednakim uvjetima.”

Dakle, aktualna bošnjačka politika smatra i tako se uostalom i ponaša i u FUP-u, od kojeg pravi bazen bošnjačkih i po njima podobnih i povlaštenih kadrova. Pri tome ima i potporu u totalnoj nezainteresiranosti Ureda izaslanstva EU u BiH koji je službeno nadzirao proces izbora i (ne)imenovanja ravnatelja FUP, a da se pri tom nije nikada ovim povodom službeno oglasio a morao je.

 

hms.ba/https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)