SAD: Propaganda o visokom predstavniku i međunarodnoj zajednici protiv interesa BiH

Vrijeme:4 min, 5 sec

 

Redaju se osude, ali i potpora zbog istupa veleposlanika BiH pri Ujedinjenim narodima Svena Alkalaja na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog njegove osude visokog predstavnika. Alkalajev istup doživljava se kao trbuhozborstvo Željka Komšića, a s tim se problematizira i činjenica kako se i sam Alkalaj različito nacionalno izjašnjavao u svome djelovanju, što rasvjetljuje ulogu još jednoga političkog konvertita koji, zloupotrebljavajući rupe u zakonu, narušava i odnose u BiH. Nije ovo prvi put da se zloupotrebljava i institucije Bosne i Hercegovine u promoviranju jednostrane istine, što je također ovaj put jako primijećeno. Najjasnije su svoj stav iznijele Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, koji su otvoreno iznijeli kritike na Alkalajevu ekshibiciju. Reagirao je Ned Price, glasnogovornik State Departmenta, iznoseći više nego jasan stav.

Neistine o Schmidtu

– Stav Vlade SAD-a o postupku visokog predstavnika 2. listopada kristalno je jasan i izražen u jučerašnjem blogu veleposlanika Michaela Murphyja. Odluka stalnog predstavnika BiH pri UN-u da svoje vrijeme tijekom rasprave Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o BiH iskoristi za propagiranje neistina o visokom predstavniku i međunarodnoj zajednici ne ide u korist Bosne i Hercegovine – naveo je Price.

U govoru pred Vijećem sigurnosti više nego jasan bio je američki predstavnik koji je tamo govorio.

– SAD podupire OHR i korištenje bonnskih ovlasti kada visoki predstavnik smatra potrebnim. Bonnske ovlasti ključni su alat za održavanje stabilnosti u BiH i regiji. Nametanje 2. listopada bilo je nužno za deblokadu funkcioniranja FBiH, sprečavanje kolapsa Ustavnog suda FBiH i rješavanje pitanja raspodjele vlasti – poručio je veleposlanik Jeffrey L. DeLaurentis, viši savjetnik pitanja Vijeća sigurnosti. Američka strana istaknula je kako visoki predstavnik mora ostati u BiH sve dok se ne ispuni pet ciljeva i dva uvjeta postavljena još 2008., a krajnji je procjena kako je stanje u BiH potpuno stabilizirano.

Alkalaj je pak pokušao braniti svoju nastup porukom kako je govorio samo istinu, ali da je spreman ispričati se ljudima u BiH i Veleposlanstvu SAD-a ako mu netko dokaže da nije točno to što je govorio. Puno je oštriji u petak bio Komšićev bliski stranački suradnik Zlatan Begić, sveučilišni profesor iz Tuzle, koji javno istupa s krajnje radikalnim stajalištima. Američkog je veleposlanika nazvao “bezobraznim i drskim”, predbacivši mu da se ponaša poput kauboja kad kritizira domaće političare. Alkalaja je na dužnost veleposlanika pri UN-u ranije imenovao upravo Komšić kroz kvotu koja pripada diplomatima iz reda Hrvata. I nije Alkalaj iznimka u slučaju Komšićevih diplomata. Svejedno, kod njega je specifična jedna stvar, koja snažno podsjeća na druge ozakonjene prijevare s nacionalnim izjašnjavanjem. Pred Vijećem sigurnosti UN-a Alkalaj je upravo tvrdio kako njemu, kao Židovu, nije omogućeno kandidiranje za najviše pozicije u državi, ponajprije Predsjedništvo BiH.

No, valja reći kako se upravo Alkalaj drukčije izjašnjavao prije 16 godina. Tada je, naime, dobio državljanstvo, a nakon toga i putovnicu Republike Hrvatske. Kako se doznaje, tada se izjasnio kao Hrvat, što mu je omogućilo stjecanje i putovnice. To ga onda pak svrstava u rang istih prevaranata poput Edima Fejzića ili Alena Šahinovića te Razima Halkića koji se, iako su Bošnjaci, lažno izjašnjavaju kao Hrvati. Uz to, valja reći kako je Alkalaj u govoru pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda posve zatajio činjenicu da su hrvatske stranke u razgovorima o izbornim reformama predložile i način na koji je moguće da se manjine, pa i Židovi kandidiraju za najvažnije institucije. Istodobno Alkalaj nastupa u dresu bošnjačke političke reprezentacije. Ne smeta mu činjenica da u čak 20 godina ni jedan Židov nikada nije bio izabran u Klub ostalih Doma naroda Federacije BiH te da su mjesta rezervirana za njegov narod i manjine redovito popunjavali Bošnjaci koji su se lažno, uostalom kao i on, izjašnjavali kao pripadnici manjina. Ili “građani”.

Alkalajev istup kritizirao je zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić.

– U jednoj riječi – sramotno, iz jednostavnog razloga što je gospodin Alkalaj grubo zloupotrijebio dužnost na kojoj se nalazi te Vijeće sigurnosti UN-a jednostrano informirao o tome što se događa u BiH. To je diplomat koji je karijeran, koji je bio bivši ministar vanjskih poslova, koji je očito znao što radi – rekao je Brkić.

I poznati novinar podrijetlom iz BiH Ivica Puljić, sadašnji dopisnik Al Jazeere Balkans iz SAD-a, komentirao je skandal koji je izazvao Alkalaj.

Potpora Moskve

– Kada vam Rusi čestitaju, onda znači da ste na krivoj strani – poručio je Puljić. Komšić i njegovi politički istomišljenici zbog napada na Schmidta suočili su se s osudom ne samo iz SAD nego i iz Velike Britanije i drugih zapadnih država, kao i EU.

– Visoki predstavnik Christian Schmidt i njegov ured imaju ključnu ulogu u BiH i imaju potporu Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući i onu za uporabu njegovih izvršnih ovlasti kada je to nužno. Pozivamo sve aktere u BiH da po strani ostave uske interese i da se, umjesto toga, fokusiraju na poboljšanje kvalitete života za sve građane i postizanje napretka na euroatlantskom putu – priopćili su iz Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva u BiH.

Zoran Krešić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)