PAKT S DIKTATOROM? Ovom se rutom nije vozilo godinama, a sada je vlak ušao iz S. Koreje u Rusiju. Svi se pitaju što prevozi

Vrijeme:2 min, 17 sec

 

U izvješću se navodi da je u 10:24 ujutro po lokalnom vremenu lokomotiva s tri zatvorena vagona bila vidljiva na korejskoj strani granice, a do 13:10 sati po lokalnom vremenu, činilo se da je u Rusiji, oko 200 metara od kraja željezničkog mosta

Washington Think Tank je objavio da je teretni vlak prešao iz Sjeverne Koreje u Rusiju u petak, dva dana nakon što su SAD izvijestile o postojanju informacija da Pjongjang tajno opskrbljuje Rusiju topničkim streljivom za rat u Ukrajini. Iz Think Tanka se u izjavi pozivaju na komercijalne satelitske snimke.

Projekt 38 ​​North, koji prati razvoj događaja u Sjevernoj Koreji, rekao je da je to prvi put da je primijećeno takvo kretanje vlaka na ruti u nekoliko godina, iako je ruska veterinarska služba izvijestila u srijedu da je vlak prešao granicu sa Sjevernom Korejom prevozeći konje, piše Reuters.

“Nemoguće je odrediti svrhu vlaka iz slika, ali prijelaz dolazi usred izvješća o prodaji oružja iz Sjeverne Koreje Rusiji i općeg očekivanja obnove trgovine između tih zemalja”, tvrdi 38 North. Rečeno je da je Sjeverna Koreja zatvorila most prijateljstva Koreje i Rusije Tumangang dug 800 metara, jedinu kopnenu vezu između zemalja, u veljači 2020. tijekom pandemije COVID-19.

U izvješću se navodi da je u 10:24 ujutro po lokalnom vremenu lokomotiva s tri zatvorena vagona bila vidljiva na korejskoj strani granice, a do 13:10 sati po lokalnom vremenu, činilo se da je u Rusiji, oko 200 metara od kraja željezničkog mosta.

U 14.29 sati lokomotiva i tri vagona bili su vidljivi na tračnicama na ruskoj postaji Khasan, otprilike 2 km od granice, a tri manja natkrivena vagona, ili mogući kontejneri na vagonima, bili su parkirani uz novopristigli vlak na susjednoj pruzi. “Nije se moglo utvrditi je li prijenos materijala bio u tijeku, a lokacije ovih vlakova možda nisu bile povezane”, stoji u izvješću.

Bijela kuća priopćila je u srijedu da Washington ima informacije koje ukazuju na to da je Sjeverna Koreja potajno opskrbljivala Rusiju “značajnom” količinom topničkog streljiva za rat u Ukrajini i da je pokušavala prikriti isporuke usmjeravajući ih kroz zemlje Bliskog istoka i Sjeverne Afrike.

Sjeverna Koreja je u rujnu rekla da Rusiji nikada nije isporučila oružje ili streljivo te da to ne planira učiniti. Prema priopćenju ruske državne veterinarske službe u srijedu, Rusija i Sjeverna Koreja ponovno su pokrenule putovanje vlakom po prvi put od pandemije prijevozom 30 sivih punokrvnih konja “Orlov kasač” u Sjevernu Koreju.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un poznat je kao strastveni jahač. Sjevernokorejski mediji prikazali su ga 2019. kako hoda kroz planinske snjegove jašući bijelog pastuha. Podaci ruske carine pokazuju da je Sjeverna Koreja prethodnih godina potrošila tisuće dolara na čistokrvne konje iz Rusije.

Večernji.hr/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)